TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Trist att springa? Gör det för din maghälsa!

19 jul, 2018 
AvMalin Ny
Nu finns det ännu en anledning att snöra på löparskorna, i alla fall om vi ska tro en ny studie vid San Francisco State University. Enligt den får du bättre maghälsa av konditionsträning.
Annons

Du vet garanterat redan att träning är bra för din hälsa och att du mår bättre både mentalt och fysiskt av att röra på dig regelbundet. Men enligt en ny studie vid San Francisco State University finns det faktiskt fler hälsofördelar med träning än vad vi tidigare trott – enligt den är det nämligen bra för din maghälsa att konditionsträna. Studien, publicerad i International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, är den första i sitt slag som har undersökt sambandet mellan konditionsträning och maghälsa.

Vad är då en bra maghälsa? Enkelt förklarat är det viktigt för magen att bakteriefloran i tarmen är i balans – då mår du överlag bättre och kan undvika många vanliga sjukdomar. Att tarmfloran ibland kommer i obalans är vanligt och något de flesta drabbas av någon gång i livet, och kan till exempel bero på en antibiotikakur som slår ut både de bra och dåliga bakterierna. Även stress och dåliga matvanor är något som påverkar tarmfloran negativt.

Annons

Läs också: 3 härliga recept – som boostar tarmfloran

I studien, som genomfördes vid San Francisco State University, ville forskarna undersöka om det fanns en koppling mellan just bra maghälsa och konditionsträning. 17 kvinnor och 20 män, alla studenter, undersöktes av forskarna. Bland annat fick testdeltagarna testa sin kondition på ett löpband, och få sina kroppar, hälsa och magbakterier undersökta. De fick även skriva ner vad de åt under en veckas tid. När forskarna studerade resultatet kom de fram till att de deltagare som hade bäst kondition också hade bäst maghälsa. De personerna hade också särskilt hög andel goda bakterier i tarmen.

Ryan Durk, en av forskarna bakom studien, menar att studiens resultat visar på att träning kan förstärka tarmformen, öka antalet goda bakterier i magen och hjälpa till att förhindra läckande tarm.

Läs också: Därför är din tarmflora nyckeln till hälsa och viktnedgång

– Om ökad kondition leder till bättre maghälsa är vår forskning ett bevis på att man kan använda träning som medicin, skriver han i ett pressmeddelande.

Vill du få bättre maghälsa är det med andra ord inte bara bra att äta mat som är bra för maghälsan – till exempel surkål, sötpotatis, färsk frukt och grönsaker – utan att sätta på dig löparskorna och ta en löptur!

Källa: Bustle Foto: IBL

Annons