Så blir du träningspeppad för hela 2016!

 

Januari

Du säger: Jag vill komma igång med träningen.

Experten: Fundera över vad du vill med din träning. När mår du som bäst? Skapa en så kallad moodboard där

du klistrar upp bilder som illustrerar hur du vill känna dig när du är på topp.

 

Februari

Du säger: Jag har tappat motiva-tionen och känner inte för att träna längre. Hjälp!

Experten: Stopp! Gå tillbaka till vad du ville i januari. Titta på din moodboard. Eller rör om i grytan – träna med en kompis eller testa en annan träningsform. Det är mycket bättre än att lägga ner.

Engelbrektsloppet 14 februari 2016

Tjejvasan 27 februari 2016

Mars

Du säger: Jag har tränat så duktigt. Jag borde få medalj!

Experten: Ja, det borde du. Det bästa är att planera in i förväg vad man ska belöna sig med, som en massage eller en tjejhelg. Men du kan också improvisera. Det kan räcka med att du belönar dig själv i sinnet: Sträck på dig, klappa dig bokstavligen på axeln och säg ”vad bra jag är” till dig själv i spegeln.

Vasaloppet 6 mars 2016

 

April

Du säger: Jag ser inga resultat. Det går för långsamt.

Experten: Antingen behöver du växla upp – alltså träna hårdare – eller växla ner för att du är sliten. Du kan göra både och: vila mer, men träna hårdare när du väl tränar.

Tough Viking Göteborg 23 april 2016

 

Maj

Du säger: Alla andra springer. Kanske jag också borde testa.

Experten: Om du inte har sprungit tidigare kan du lägga in kortare intervaller i dina promenader. Öka försiktigt så att du inte överbelastar kroppen och blanda upp med andra typer av träning. Då blir du uthållig, stark och mjuk.

Göteborgsvarvet 21 maj 2016

Vårruset Malmö 2 maj 2016

Vårruset Karlstad 19 maj 2016

 

Juni

Du säger: Hjälp – är det redan dags för stranden?

Experten: Det första är: Sträck på dig. Du duger skitbra som du är. Ibland kan det räcka med ett enda träningspass för att känna sig sjukt mycket fräschare. För att snabbt få synliga resultat, fokusera på att äta rena råvaror som fisk, grönt och frukt. Kapa bort halvfabrikat, socker och godis.

Vårruset Sundsvall 1 juni 2016

Swimrun Stockholm 11 juni 2016

Tjejvättern 11 juni 2016

Vätternrundan 17–18 Juni 2016

 

Juli

Du säger: Jag vill hålla vikten på semestern.

Experten: Du behöver inget gym, använd i stället bänkar, stockar och stenar och de människor du har runt dig. Du kan utmana någon i plankan eller vara den som erbjuder sig att gå till affären och handla.

Vansbrosimningen

9 juli 2016

Swimrun Kalmar

16 juli 2016

 

 

Augusti

Du säger: Jag vill få ut max av mina sommarpromenader.

Experten: Bäst resultat får du om du lägger in dina promenader när du har som mest energi och orkar trycka på ordentligt – kanske rentav slänga in några styrkeövningar. Morgonen kan vara extra bra – inga andra “måsten” hinner komma emellan och man bränner procentuellt lite mer fett före frukost. Men det är inte avgörande, det är viktigare att du väljer den tid då du känner dig starkast.

Midnattsloppet Göteborg

20 augusti

 

 

September

Du säger: Jag vill ha en nystart. Jag vill testa något nytt.

Experten: Använd dig av den positiva känslan. Låt dig inte fångas av löpsedlar eller grannens träningsschema. Känner du för kampsport, våga följa den känslan så blir det inte mellanmjölks-träning.

Tjejmilen Stockholm 3 september 2016

 

Oktober

Du säger:

Jobb, plikter och familj… Stressen är bara för mycket.

Experten: Andas! Vare sig jag springer, tränar yoga eller boxas avslutar jag passet med 10 djupa andetag och en stunds avslappning.

 

November

Du säger: Jag vill bort från höstrusket!

Experten: Fly inte höstrusket, möt det. Det ger en massa energi att ge sig ut i pissväder. Efteråt är du skitig, trött och stolt. Åk på en träningsresa om du behöver en solboost.

 

December

Du säger: Mörkret gör mig så trött och slö.

Experten: Vi blir trötta av att sitta inomhus i dålig luft. Här är en enkel lösning på ett stort problem: Träna utomhus. Kommer du inte iväg på dagtid, se till att motionera i friska luften på kvällen, lägg dig tidigare på kvällen och slopa skräpmaten.

Av Erik Olkiewicz

Foto: Thinkstock

Utvald läsning