TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

20 minuters träning ökar fokuset lika mycket som en kopp kaffe

23 mar, 2020 
AvMåBra
Dricker du för mycket kaffe? Då kan du byta ut en kopp mot ett kort träningspass och få samma positiva effekter, menar experter!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du en av dem som behöver en kopp kaffe för att komma igång med arbetet på morgonen? Kaffe är ett välkänt stöd i vardagen för många svenskar, och det är inte så konstigt – du blir faktiskt både piggare och mer fokuserad av koffein. Och dessutom sägs kaffe kunna hjälpa med viktnedgång och tarmfunktion bland annat.

– En kopp kaffe innehåller koffein, som är ett stimulerande medel och hjälper dig att hålla dig vaken. Eftersom ämnet är stimulerande centralt fungerar det också på hjärnan och hjälper dig att fokusera bättre och öka koncentrationen, och dina sinnen skärps. Effekten kommer först efter 30 minuter, säger kliniske nutritionisten på TINE, Anne Marie Skjølsvik, till KK.

Vissa vill skära ner på kaffemängden av olika skäl. En del människor upplever åkommor som skakning och illamående om de får för mycket koffein –och då är det kanske goda nyheter att höra att du kan byta ut kaffet mot lite träning – och ändå få samma positiva effekter som med koffeinet?

Annons

Det visar sig att en kort träning kan ha samma effekt i hjärnan som en kopp kaffe – och samtidigt minska abstinensen!

Motion och kaffe ökar fokus

Det australiska onlinemagasinet Womens health skrev nyligen om den relativt lilla studien.

Den gjordes av forskare vid Western University och University of British Columbia och visade att en 20 minuter lång promenad kan öka fokuset lika mycket som en vanlig kopp kaffe. 59 deltagare deltog i testet, och hälften av dem drack kaffe regelbundet.

Deltagarna testades på förmågan att komma ihåg information, dels efter en enkel joggingtur eller en snabb promenad, samt efter koffeinintag. En kontrollgrupp fick samtidigt göra testet utan koffein eller träning.

Både träning och koffein förbättrade deltagarnas noggrannhet i testet med cirka 20 procent. Webbplatsen anger också att de som regelbundet drack kaffe faktiskt gjorde bättre ifrån sig på testet efter träning – troligen för att de har en hög tolerans för koffein.

Annons

Så det här är goda nyheter – oavsett om du försöker skära ner på kaffet eller bara behöver ännu en bra anledning att träna!

30 minuters promenad om dagen kan göra all skillnad.
30 minuters promenad om dagen kan göra all skillnad.

Fördelar med träning

Vad tycker nutritionisten om dessa resultat?

– Eftersom både fysisk aktivitet och koffein får oss att bli mer vakna, klartänkta och energiska, och att effekterna inte kommer inom 30 minuter, skulle jag säga att du kan byta ut kaffekoppen med en kort träning, säger Skjølsvik.

Hon påpekar att lite träning också ger ett flertal andra fysiska effekter som positivt påverkar din hälsa – förutom att man nästan når det rekommenderade målet på 30 minuters aktivitet varje dag. Win-win!

Även näringsläkaren Gunn Helene Arsky förklarar att kaffe, som är en konstgjord stimuli, gör samma sak som en snabb promenad, vilket är en naturlig fysisk aktivitet.

Annons

– Och ja, fysisk aktivitet är tillfredsställande för hjärnan på ungefär samma sätt som läkemedel och koffein kan vara. Och man känner lycka. Dessutom ger träning bättre kroppsförståelse och kroppsbehärskning, berättar hon för KK.

Skjølsvik betonar effekterna av fysisk aktivitet. Naturligtvis finns det många fördelar:

– Det ökar bland annat blodcirkulationen, förbättrar lungfunktionen och omsättningen av näringsämnen som fett och kolhydrater, stärker immunförsvaret och förbättrar förmågan att hantera stress.

Stärker dig mentalt

Och till och med ett kort pass, till exempel en promenad, kan ge vårt psyke många fördelar. Du kan låta ditt sinne vandra, lösa utmaningar och problem, få frisk luft och njuta av omgivningen:

– Många upplever ett mentalt uppsving, särskilt om du går en solig promenad. Regnar det tycker många att det är lite svårare att komma ut genom dörren, men att du känner dig mentalt stärkt när du har slutfört rundan, förklarar Skjølsvik och fortsätter:

– Allt detta kommer du att kunna uppleva efter en snabb 20 minuters promenad!

Källa: KK.no  Foto: TT

Läs mer:

Är morgonträning bästa sättet att öka förbränningen? Experternas tips!

Sovit dåligt? Det här gör dig piggare än kaffe

Ny studie: Du kan dricka betydligt mer kaffe än du trott!

Annons