TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Svenskarnas träningsvanor 2018: Så tränade vi helst

14 jan, 2019 
Så ser svenskarnas träningsvanor ut!
Mer än hälften av svenskarna tränar minst 2–3 gånger i veckan och de populäraste träningsformerna är promenader, styrketräning och löpning. Men vad och varför man tränar skiljer sig åt mellan kön och ålder – för kvinnor är styrketräning en stark trend.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är några av resultaten ur Stadiums årliga undersökning av svenskarnas tränings- och motionsvanor som genomförs av Sifo.

– Att röra på sig är viktigt för alla, oavsett ålder, förutsättningar och kön. Det är därför glädjande att fler väljer att vara aktiva och att vi ser en positiv utveckling de senaste åren. Tillsammans med alla föreningar och partners vi samarbetar med hoppas vi kunna fortsätta inspirera fler till ett aktivt liv, säger Angelica Larsson, PR-ansvarig på Stadium. 

De främsta anledningarna att träna/motionera

1. Vill få bättre hälsa 
2. Vill få bättre kondition 
3. Vill bli starkare
4. Tycker det är roligt 
5. Vill få snyggare kropp 

Det är fler kvinnor än män som tränar för att bli starkare (40 procent av kvinnorna, 23 procent av männen). För så lite som två år sedan var det bara sammanlagt 20 procent som angav att de tränade för att bli starkare. Däremot är männen mer fokuserade på tävling –  åtta procent av männen tränar för att förbereda sig inför en tävling, men bara tre procent av kvinnorna angav det som skäl till varför de tränar.

Annons

Kvinnor och män tränar ungefär lika mycket men föredrar olika träningsformer.

– Kvinnorna föredrar i högre utsträckning promenader och gruppträning eller pass som träningsform. Männen i sin tur är mer förtjusta i löpning och bollsporter. Träningsvanorna förändras också i takt med att vi blir äldre och vår livssituation förändras, vilket är helt naturligt, fortsätter Angelica Larsson. 

Förutom skillnaderna mellan män och kvinnor skiljer sig även svenskarnas träningsvanor åt beroende på ålder. Det är fler i åldersgruppen 18–29 år som tränar för att få en snyggare kropp (43 procent) och för att bli starkare (42 procent) medan de äldre i åldersgrupperna 50–64 år och 65–79 år i större utsträckning tränar för att få bättre kondition (53, respektive 62 procent). Enligt undersökningen framgår det också att styrketräning är den populäraste träningsformen i åldern 18–29 år medan promenader dominerar i åldersgruppen 50–79 år.

Annons

De mest populära träningsformerna 2018

1. Gång/promenad (med eller utan stavar)
2. Styrketräning
3. Löpning/joggning
4. Cykel
5. Gruppträning/pass
6. Bollsporter
7. Yoga
8. Simning
9. Längdskidor/rullskidor
10. Ridsport

Även om en majoritet av svenskarna motionerar regelbundet så svarade en av fem personer (20 procent) i undersökningen att de bara tränar någon gång i halvåret eller mer sällan. Sju procent uppgav att de aldrig tränar – en minskning med fyra procent mot i fjol. De främsta anledningarna till att inte träna är att man prioriterar andra fritidsaktiviteter, inte gillar att motionera samt att barn och familj tar upp tiden.


Undersökningen genomfördes i december 2018 av Sifo på uppdrag av Stadium. Totalt medverkade 1 000 personer i undersökningen.

Bildkälla: TT

Läs också:

Hälsotrenderna 2019 – så tränar, äter och lever vi

Nya rön: Styrketräning är bättre för hjärtat än löpning

10 bra anledningar att börja styrketräna

Annons