Studie visar: Därför struntar vi i träningen

Många svenskar vill träna tillsammans med någon annan.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En ny undersökning visar att 40 procent av svenskarna föredrar att träna tillsammans med någon – särskilt på gymmet. Och ju mer ovan man är, desto mer beroende är man av en träningspartner. Dessutom uppger 1 av 10 att de hoppar över träningspass om de saknar någon att träna med.

– Många känner sig osäkra och är rädda för att känna sig malplacerade i ett gym och vet inte hur utrustningen fungerar. Då kan det vara en trygghet att ha med sig en träningskompis, så att man lättare tar sig över tröskeln, säger Åsa Lundström, triathlet och läkare.

Många orsaker till utebliven träning

I undersökningen uppger 43 procent att de brukar avstå ett träningspass på grund av att de inte har tillräckligt med energi – och 37 procent hoppar över träningen för att de inte har tid. Andra orsaker är att det är för jobbigt att ta sig till en träningsanläggning eller för att träningen inte gett önskad effekt.

– Det är alltid svårt att motivera sig till att göra av med energi när man känner att man inte har någon kvar, men alla som har provat att göra det ändå inser snabbt att man faktiskt blir piggare och mår bra av det, säger Åsa Lundström.

Kroppsideal kan göra att vi tränar mindre

Undersökningen visar också att många undviker träningsanläggningar för att de inte tycker om att vara där. Enligt Åsa kan kroppsideal vara en av de faktorer som kan ge negativa känslor i samband med gymmet.

– I media syns många vältränade kroppar, men det är inte en representativ bild av hur de flesta människor ser ut. Många tror att sådana kroppar är det normala på gymmet, men det är långt ifrån sanningen, säger hon.

Foto: IBL/Shutterstock   Källa: YouGov/Herbalife Nutrition

 

Läs mer:

Gruppträning är bäst för hjärnan

Johanna Toftby promenerade sig frisk från ångesten

En fjärdedel av svenska kvinnor rör sig för lite

 

Redaktionens tips
Dela på: