Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Smygträna med Leila och MåBra: Så får du fastare rumpa

20 jan, 2017 
Kul att du hänger med i vår kampanj Hela Sverige smygtränar! Här kommer ett värdefullt tips från vår träningscoach Leila Söderholm:
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Smyg in motionen i vardagen och bli förvånad över de snabba resultaten. Dagens smarta utmaning från Leila gör köksbestyren betydligt mer givande:

Varje gång du går ut i köket så gör du  tio stycken benböj. Använd en stol och låt rumpan nudda stolen vid varje böj. Försök att hålla överkroppen så rak som möjligt och aktivera hela magen. Du kommer att få ihop många – och de gör en enorm skillnad!

/Leila

Psst! Glöm inte att följa Facebook-gruppen Smygträna, där får du träningsvänner över hela landet, daglig pepp och mängder av spännande tips. Och dela gärna med dig av egna tips och framsteg via Instagram, glöm inte att använda hashtag #smygträna och #måbra!

 

 

Därför ska du #smygträna med MåBra och Leila Söderholm!

Träna hemma och gå ner i vikt!
Träna hemma och gå ner i vikt!

Runt nio timmar om dagen – så mycket sitter många svenskar. Men genom att resa oss upp och lägga in rörelse i vår vardag kan vi få ett längre och friskare liv, enligt professor Mai-Lis Hellénius.

Annons

Vi svenskar blir alltmer stillasittande. Vår vardagsmotion har minskat, vilket har lett till sämre kondition och svagare muskler. Mai-Lis Hellénius, professor i att förebygga hjärtkärlsjukdom vid Karolinska institutet, är orolig över utvecklingen.

Vardagen är avgörande

– Vardagsrörelsen är oerhört viktig, men det budskapet kan lätt försvinna i uppfattningen att rörelse är detsamma som träning och motion. Men det är det inte. Man kan inte sitta ner 60 timmar i veckan och träna i tre, för det mår inte kroppen bra av. Vi måste ha en bas som är rörlig, säger hon.

Det kan låta mycket med 60 timmars stillasittande i veckan, men faktum är att siffrorna stämmer. En nyligen genomförd undersökning, på 2 8000 européer, visar att Sverige är ett av de mest stillasittande länderna i Europa. 20 procent av befolkningen sitter runt 8,5 timmar varje dag. I ytterligare en studie, där man låtit personer bära rörelsemätare, visar resultatet att sittiden är 9–10 timmar om dagen.

Annons

– Det är alltså värre än man befarat. Och det här är ju mer sanningsenligt eftersom det bygger på faktisk rörelse. Det kanske mest allvarliga var att många satt ner i 3–4 timmar utan avbrott. Och bara 7 procent uppfyllde målen för fysisk aktivitet, det vill säga 30 minuters måttlig aktivitet om dagen, berättar Mai-Lis Hellénius.

Läs mer här: Hela Sverige smygtränar – haka på årets roligaste kampanj!

Vi sitter oss sjuka

Den minskade rörelsen kan få allvarliga konsekvenser. En stor sammanställning visar till exempel att allt för mycket stillasittande ökar risken för övervikt, diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom samt vissa cancerformer.

– Genom att bli mer rörliga kan vi därför få stora hälsovinster. Vi har ett helt apotek i våra muskler, men det är inte öppet om vi inte använder dem, säger Mai-Lis Hellénius.

Det största problemet i dag, menar hon, är att vi sitter både på jobbet och på fritiden. Men genom att lägga in bensträckare och klämma in några promenader i veckan kan man komma långt.

Annons

– Du kan få otroliga effekter av att lägga in små rörelser. Om du väljer att ställa dig upp på jobbet kan du till exempel tredubbla din energiförbrukning. Och promenader är bland det bästa som finns. Det passar de flesta och kan göras överallt.

Självklart ska du som tränar regelbundet fortsätta med det, men glöm inte vardagsmotionen.

– Visst har träning en positiv inverkan, men fortsätter vi att sitta i en utsträckning som vi gör i dag kan den effekten försvinna. Det finns forskning som visar att träningen bara kompenserar upp för 30 procent av stillasittandet. Det betyder att om vi sitter så här mycket så räcker inte träningen. Så upp och stå och ut och gå!

Smygträna med MåBra och Leila Söderholm!

Träna hemma och gå ner i vikt!

Missa inte vår roliga kampanj Hela Sverige Smygtränar! MåBra vill få svenskarna på fötter, därför lanserar vi nu hashtaggen #smygträna – som vi vill att du och alla andra använder i sociala medier! Häng med från början och gå med i Leila Söderholms facebookgrupp SmygtränaTillsammans med tusentals nya träningsvänner kan du enkelt få och dela med dig av smarta smygträningsknep. Under januari 2017 händer det massor av spännande saker i Facebook-gruppen, på Instagram och på sajten. Häng med redan i dag för roligaste och enklaste genvägen till toppformen 2017!

Läs mer här: Hela Sverige smygtränar – haka på årets roligaste kampanj!

 

Annons