Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

6 smarta snacks att äta efter nästa träningspass

22 feb, 2020 
Vad ska man egentligen äta efter ett träningspass? Här är smart mat som hjälper till med återhämtning och uppbyggnad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du kanske redan har kommit in i bra träningsrutiner – men tänker du också på hur du äter för att få ut så mycket som möjligt av träningen? Efter träning behöver musklerna bränsle för att orka bygga på sig, och då är det förstås bra att välja de bästa byggstenarna. Välj gärna mat som verkar både uppbyggande och antiinflammatoriskt för att hjälpa kroppen återhämta sig bäst.

Bäst att äta efter ett träningspass

Dr Ryan M Greene säger till Health att du ska ”sträva efter att äta ditt efter träningspass-mål så snart som möjligt efter din träning”. Och att du då ska tänka 2 delar kolhydrater och 1 del protein, för att kroppen lättare tar upp protein med hjälp av kolhydrater. Här är några smarta saker du kan äta efter ett härligt träningspass.

1 Återhämta dig med havregrynsgröt

Havregryn är inte bara lätt att ha med sig och snabbt slänga ihop till en gröt, det är också proppat med näringsämnen och mineraler. I havregryn får du i dig både kolhydrater och protein, och dessutom fibrer. Och du blir snabbt mätt.

Annons

2 Bygg upp dig med hallon och blåbär

Frukt och bär innehåller antioxidanter som hjälper musklerna att bygga upp sig själva efter ett träningspass, men en extra bra antioxidant-källa är blåbär. Både hallon och blåbär är också bra kolhydratskällor och innehåller dessutom ämnen som boostar både immunförsvar och ämnesomsättning.

3 Boosta din proteinshake med spenat

Spenat är packat med näringsämnen som hjälper till att hålla inflammationer borta och innehåller bland annat vitamin A, B och C. Du behöver inte äta så mycket för att få i dig ordentligt med bra näring och det är lätt att slänga i en näve i en proteinshake, utan att det tar över i smak. Andra bra grönsaker med liknande nytto-egenskaper är broccoli och olika sorters kål.

4 Balansera med banan efter svettiga pass

Kanske är banan redan obligatoriskt i din träningsväska? Bra i så fall! Här får du kolhydrater och muskelvängliga näringsämnen i ett. Du får också i dig kalium, som faktiskt är ett ämne som vi svettas ut och därför behöver fylla på med efter blöta träningspass.

Annons

5 Toppa med chiafrön för mer muskler

Mycket protein i ett litet frö får du genom chia, som dessutom innehåller bland annat järn, kalcium, magnesium och bra fetter. Perfekt för återhämtning efter träningen. Toppa din gröt, yoghurt eller sallad med lite chiafrön eller ha med en chiapudding till mellanmål. (Toppa gärna med blåbär och hallon!)

6 Höj hälsan med grönt te

Proppat med antioxidanter är hälsodrycken grönt te som också hjälper kroppen att återhämta sig efter en ansträngning. Grönt te är även bra för ämnesomsättningen och har skyddande egenskaper.

LÄS MER:

Inte hungrig efter träningen? Ny studie förklarar varför!

Hur mycket ska jag äta efter träningen?

Maxa träningen på minsta möjliga tid – så gör du

Annons