TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

5 "sanningar" om träning du kan sluta tro på

15 sep, 2020 
kvinna tränar
Vi matas med massor av olika träningsråd och tips som till slut blir till sanningar. Men stämmer de egentligen? De här råden kan du sluta tro på, säger träningsexperterna.
Annons
Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

Vi får så många träningsråd och många har vi hört så många gånger att vi till slut tar dem för sanningar. Men tider förändras och det kommer nya råd och det som var sant för länge sedan behöver inte vara det idag. Och bara för att något sägs många gånger så behöver det såklart inte vara sant. Vad ska man egentligen lyssna på?

Här är några vanliga råd som träningsexperter tycker att du inte behöver bry dig om att följa, säger de till Live strong.

1 Låt inte knäna gå över tårna i squats

Du kanske många gånger har hört att du aldrig ska låta knäna gå över dina tår när du gör benböj? Det här tycker personliga tränare Chris Cucchiara att du ska strunta i, han menar att det är helt okej om du märker att knäna går förbi tårna.

– Det här tillåter dig att hålla bättre balans och bra hållning. Om du tvingar dig själv att hålla tillbaka knäna kan begränsa din rörlighet och hindra dig från att bygga styrka, säger han.

Annons

Istället tycker han att du ska fokusera på att hålla din ryggrad så rak som möjligt, bröstet upprätt och fötterna ordentligt på golvet när du går ner i rörelsen. Och komma ner djupare i din benböj, vilket han menar kan vara bra för dina knän och din rörlighet.

2 Ju mer du tränar desto bättre

”Att träna fem dagar i veckan är bättre än fyra”, kanske du tänker efter att ha lyssnat på råd från träningsexperter. Men det är absolut inte säkert att mer är bättre. Att träna för mycket kan istället öka risk för skador och återhämtning är minst lika viktig som att träna.

– Träning är en typ av stress för kroppen, så om vi tränar för mycket, och för ofta, med för lite bränsle så kommer kroppen troligtvis tala om för oss att vi har gått för långt, säger Jay Arzadon.

Når du en träningsplatå tycker han att du, istället för att lägga på mer träning, ska fundera på att backa lite och låta kroppen vila. Förutom att se över din stress, prioritera sömn och hålla koll på din kost.

Annons

Se ocksånår du inte dina tår? Här är 5 övningar som tar dig dit på nolltid.

3 Lyft lätta vikter för att inte få för stora muskler

Kvinnor har ofta fått höra att de hellre ska lyfta lätta vikter med fler repetitioner än att lyfta tungt – om vi inte vill ha för stora muskler. Men det krävs väldigt mycket jobb att bygga riktigt kraftiga muskler.

Visserligen har vi olika lätt att bygga muskler men generellt har kvinnor svårare att göra det än män. Män har helt enkelt mer testosteron som gynnar muskeltillväxten. Så visst kan vi kvinnor lyfta precis hur tungt vi vill och kan, även om man av någon anledning inte skulle vilja se muskulös ut.

– Att lyfte tyngre kan bygga en hälsosam mängd muskler, förbättra styrkan i bålen och hjälpa dig få ut mer av dina träningspass, säger personliga tränaren Christie Carlson.

Med mer muskler ökar också din förbränning, du bränner mer kalorier.

4 Avvik aldrig från din träningsplan

Att ha en plan för när och vad du tränar kan vara en väldigt viktig faktor för att nå dit du vill. Men det kan också vara bra att lämna utrymme för att ändra planen efter hur kroppen känns. Det är viktigare att du lyssnar in kroppen än att du gör ett pass precis som det är planerat, bara för att det står på schemat.

Annons

– Om din kropp inte är upplagd för den träning du har planerat just för dagen så är det okej, även om du hade vilodag dagen före också, säger personliga tränaren Nicole Lombardo.

Det betyder förstås inte att du ska sätta dig i soffan och bara luta dig tillbaka istället.

– Hitta någon aktivitet som du skulle tycka mer om att göra för stunden. Kanske ta en promenad, stretcha eller träna lite rörlighet. Bara börja röra dig på ett sätt som du gillar och som inte kommer att trötta ut dig för mycket. Stress och trötthet kommer inte att gynna din träning.

5 Träna före frukost för att bränna kalorier

Att träna före frukost kan göra att man bränner mer kalorier än om man äter före träningen. Men dels är det liten skillnad och dels är frågan hur mycket du egentligen kan ta i på ditt pass när du inte har någon energi i dig.

– Om du tränar på tom mage, med blodsockret i botten, så kommer du förmodligen inte få den bästa träningen och intensiteten i ditt pass, säger träningsexperten Jillian Michaels.

Källa: Live strong Foto: TT

LÄS MER:

5 träningsråd som inte är så bra som du tror

De här dagarna bör du hoppa över träningspasset

9 enkla sätt att göra träningen till ren njutning

Annons