Så behåller du lusten att träna när det blir kallt

Vi svenskar vet verkligen hur tuff den här tiden på året kan vara. Ibland tycks de mörka dagarna aldrig ta slut – för att inte tala om kylan. Att bli nedstämd och orkeslös är vanligt och då försvinner också träningsmotivationen för många av oss.

Men hur ska man göra för att hålla igång under det kalla vinterhalvåret? Här är några användbara knep!

1. Träna utomhus – då presterar du faktiskt bättre

Ja, en joggingtur i kylan är faktiskt riktigt bra för hälsan!

Jimmy Martin är grundare till Brrrn i New York, ett gym där träningspassen sker i nedkylda lokaler. Vill du svettas där får du räkna med temperaturer så låga som 7 plusgrader, men det finns en tanke bakom det, förklarar Martin.

– Visst är det ansträngande. Men på sikt kommer det öka din uthållighet och förbättra din återhämtning, eftersom kroppen arbetar hårdare för att hålla dig varm, säger han i en intervju med sajten Lifehacker.

Forskning har också kunnat visa att träning i lägre temperaturer även gör oss piggare och förbättrar minnet.

2. Träna i grupp eller med en kompis

Det kan vara rätt tungt att träna själv under vintern. Testa att boka in ett pass med en kompis eller prova på gruppträning när motivationen tryter.

–  Det är riktigt uppiggande att ta sig förbi den där spärren tillsammans med någon. Hittar du en bra träningskompis skapar du dessutom en ny rutin där någon räknar med att du dyker upp till träningen, säger Martin.

Trött på dina vanliga gruppass? Prova något nytt! Kör du ofta spinning så kanske det kan vara kul med något helt annat, till exempel pilates.

3. Träna på morgonen

Den där extra timmen i sängen är för många helig mark. Men när du tränar utsöndras en mängd endorfiner som ger dig kraft och energi att ta dig igenom hela den kommande arbetsdagen. Dessutom kickstartar du morgonen med att minska antalet stresshormoner i kroppen. Och det är ju faktiskt ganska skönt att slippa träna efter jobbet.

Dock är tiden innan morgonträningen minst lika viktigt som passet i sig, menar Martin. Skapa en egen rutin när du vaknar för att hitta rätt mindset! Andningsövningar eller meditation är Martins egna knep för att hitta lugnet.

– Att inleda dagen med kontrollerad andning och tystnad innan jag ger mig ut i stadsbullret får mig att fatta bättre beslut under dagen.

Är du morgontrött? Packa träningsväskan redan kvällen innan och förbered en kaffekanna och frukost som står redo när du vaknar.

4. Gör resan till gymmet lite trevligare

Slask, fullpackade tåg och svettiga vinterjackor. Ofta är tanken på att ta sig till gymmet värre än träningspasset i sig.

– Att pendla på vintern kan vara rätt otrevligt. Ta tillfället i akt att lyssna på en ny podcast, bra musik eller brainstorma, tillägger Jimmy Martin för Lifehacker.

Varför inte ta en promenad till gymmet om du kan – på så sätt påbörjar du träningen redan där!

Foto: TT

Läs mer:

Så tränar du tryggt i mörkret – tipsen och prylarna

18 enkla tips som ökar din träningsmotivation

Det händer med din hjärna – efter bara ett träningspass

 

Utvald läsning