Överläkaren: Här är motionen som gör dig smartare

Hjärnan gynnas nästan mer av motionen än vad din kropp gör!

Alla vet att vi kan minska risken för en rad olika sjukdomar genom fysisk aktivitet. Att motion och träning gör oss betydligt smartare har de flesta av oss däremot sämre koll på, trots att effekterna är väldigt omfattande. Faktum är att ett träningspass är lika mycket hjärngympa som det är träning för musklerna. Det är till och med bättre än traditionell hjärnträning som korsord och sudoku.

Känner du dig piggare, skarpare och mer kreativ efter exempelvis en löprunda? Den känslan har nu fått stöd i vetenskapen. Forskning visar att träning förbättrar koncentrationsförmågan och minnet, antalet hjärnceller ökar – och du blir gladare. Och medan det kan ta månader att bygga starka muskler ger hjärnträningen betydligt snabbare resultat.

– Effekterna på hjärnan är omedelbara. På kort sikt ökar hjärnans blodflöde med ungefär 20 procent, vilket påverkar koncentrationsförmågan, kreativiteten och hur du mår. Den effekten sitter i några timmar. På lång sikt händer mycket mer, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark, hur träning och motion stärker din hjärna.

 

Han fortsätter:

– Redan efter ett par veckor bildas det nya hjärnceller i hjärnans minnescentrum, och efter ett halvår till ett år kan du fungera bättre tankemässigt.

Du menar att träning kan ge oss en mental uppgradering?

– Ja, det kan man säga utan att skämmas. Det här är inte bara vad jag tycker, utan det är blytung forskning. De som tränar presterar bättre på tankemässiga tester. Det har till exempel visat sig att barn lär sig 20 procent fler glosor om de hör dem medan de promenerar.

Det känns som att det pratas för lite om det här?

– Ja! Jag tror att det är så enkelt att det inte finns ett kommersiellt intresse, ingen tjänar pengar på det. Dessutom är det ganska ny forskning och en tredje anledning är att en del associerar träning med något ytligt och anti-intellektuellt. Det är ofta en gammal bild från skolidrotten som lever kvar, där var det ”sportfånarna” mot dem som pluggade. Men forskningen har kommit ikapp och nu kan vi visa exakt vad som händer i huvudet och verkligen bekräfta det som många känt till.

Vilken typ av träning ger bäst effekt?

– Konditionsträning! Styrketräning är inte värdelöst men konditionsträning är tveklöst bättre ur ren hjärnsynpunkt. Det är pulshöjningen som är nyckeln, 30 minuters pulshöjande träning är optimalt. Om du trivs på gymmet är crossfit bra, eftersom du tränar båda kondition och styrka då. Ur rent hjärnperspektiv ska du dock inte ta ut dig fullständigt, för då presterar du lite sämre tankemässigt på kort sikt. Det beror på att blodflödet till hjärnan minskar i stället för att öka. På lång sikt är det däremot bra för hjärnan att då och då ta ut sig fullständigt.

Så om man redan tränar mycket ska man inte träna mer i hopp om större effekt?

– Nej, det behöver man inte. För att få maximal effekt på hjärnan räcker det att hålla på 30–45 minuter per gång, tre gånger i veckan. Man ska bli svettig. Att träna riktigt hårt, som inför maraton eller Iron Man, ger ingen ytterligare effekt för hjärnan. Det kan man naturligtvis syssla med om man tycker att det är kul, men man ska inte räkna med att få ytterligare effekt för hjärnan.

Stress är ett stort problem i dag. Kan motion och träning hjälpa?

– Ja, absolut! Träning är kort och gott ett motgift mot stress. Det är en fullständigt fantastisk medicin för att både förebygga och behandla stressrelaterade problem. Träning, och återigen konditionsträning, stärker de delar i hjärnan som funkar som ett slags broms vid stress. Vissa effekter får du omedelbart, men den stora effekten kommer när du kör regelbunden konditionsträning under några månaders tid.

Av: Karin Nordin Foto: IBL/Shutterstock

 

Höj humöret och minska stressen

Hjärnan är det av kroppens organ som stärks allra mest av att du rör på dig. Effekterna är så omfattande att de kan beskrivas som en mental uppgradering. Här är några av sakerna som händer i hjärnan när du tränar:

Du blir mer kreativ

Forskning visar att resultaten på kreativitetstester ökar med 60 procent om testerna görs efter att du varit i rörelse.

Hjärnan blir yngre

Träningen föryngrar hjärnan och kan bromsa dess åldrande med flera år. Dessutom bildas det fler hjärnceller.

Du får bättre koncentration

Fysisk aktivitet stärker koncentrationen, både hos vuxna och barn, och tycks vara särskilt bra för koncentrationen för barn med ADHD.

Stressen minskar

Träning är enormt effektivt när det gäller att förbättra toleransen mot stress och dämpa aktiviteten i kroppens stressystem.

Minnet blir bättre

Fysisk aktivitet stärker även minnet. Minnestester har visat att barn lär sig 20 procent mer glosor om de hör dem medan de promenerar.

Bästa träningen

Här är Anders Hansens träningsschema för maximala tankemässiga effekter:

1. Konditionsträning tre gånger i veckan, 30 minuter per gång. Du ska få upp pulsen och bli svettig.

2. Löpning, simning eller skidåkning är toppen.

3. Rör på dig även övriga dagar. En halvtimmes lunchpromenad är ett bra exempel.

 

Läs mer:

4 hälsofördelar – redan efter ett träningspass

Träna din hjärna att stressa mindre

Gruppträning är det bästa för hjärnan – här är topplistan

 

Redaktionens tips