Ny studie: Så lite behöver du gå för att hålla dig frisk

Kvinna räcker upp händerna i luften på promenad.

Frågan kring hur många steg man egentligen behöver gå för att få hälsoeffekter är ständigt aktuell. Så sent som för ett par veckor sedan granskade MåBra den klassiska rekommendation 10 000 steg om dagen. Där skrev vi att preliminära forskningsresultat visar att det kan räcka med cirka 5000 till 6000 steg om dagen.

Så här många steg behövs varje dag

Nu kommer en ny studie med lite annat fokus, som har tittat på effekten för äldre personer. I studien från University of California deltog 6000 kvinnor med en medelålder på 79 år. Där såg man att de kvinnor som gick mellan 2100 och 4500 steg om dagen hade en minskad risk att dö av hjärtsjukdom med 38 procent. De som gick fler än 4500 steg hade 48 procents lägre risk.

Andrea LaCroix, en av forskarna bakom studien, menar att det egentligen finns lite belägg för att man behöver gå så mycket som 10 000 steg om dagen för att få hälsofördelar kopplade till hjärtat.

– Målet ska vara att gå lite mer än normalt. Att räkna steg är ett enkelt sätt att se hur aktiva vi är. Att vara i rörelse, i stället för stillasittande, är bra för hjärtat, säger hon.

Promenader minskar risk för diabetes

Ytterligare en amerikansk studie, som precis som den ovan, presenterades på American Heart Association’s Epidemiology and Prevention conference förra veckan, visar ytterligare hälsofördelar med att promenera.

I den såg forskarna att ju mer personerna i studien gick, desto lägre risk hade de för diabetes och högt blodtryck. De som hade samlat ihop flest steg under en period på nio år hade 43 procents lägre diabetesrisk och 31 procents lägre risk för högt blodtryck.

Forskarna bakom studien fastslår att regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att förebygga och minska risken för dessa hälsoproblem. Studien gjordes vid University of Massachusetts på cirka 2000 personer.

Källa: Daily Mail

Foto: TT

LÄS MER:

Därför är det nyttigt att ta långsamma promenader

Överläkaren Anders Hansen: Därför är promenader bästa medicinen!

Michael Mosley: Vanan som är bättre än 10 000 steg om dagen

Utvald läsning