TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Ny forskning: Spring kort – och lev längre

07 nov, 2019 
AvNina Jakobson
Ny forskning visar att även kortare löprundor minskar risken att dö i förtid med 27 procent.
Även en kortare löptur minskar risken att dö i förtid med 27 procent. Det visar ny australisk forskning.
Annons

Du behöver inte bli maratonlöpare för att ta del av löpningens positiva effekter på hälsan. Nu visar forskning att även en kortare löptur kan förlänga livet.

I en ny översiktsstudie har forskare från bland annat Victoria University och University of Sydney gått igenom 14 tidigare studier med data från mer än 232 000 personer. De ville se om det finns något samband mellan löpning och risken att dö i förtid, samt hur mycket löpning som i så fall krävs.

Det de upptäckte var att löpning minskar risken för förtida död med 27 procent jämfört med de som inte rör på sig. Siffran gäller både kvinnor och män. Vad gäller risken att dö i hjärt-kärlsjukdom minskade risken med så mycket som 30 procent, medan risken att dö i cancer kunde reduceras med 24 procent.

Även kortare löpturer har denna effekt. Forskarna tittade nämligen också på om resultaten påverkades av hur ofta, hur länge eller hur snabbt deltagarna i studierna sprang. Svaret blev att det inte har någon betydelse. Också de som springer en gång i veckan, mindre än 50 minuter och i en långsammare fart på 9,5 kilometer i timmen fick de positiva effekterna.

Källor: British Journal of Sports Medicine, Medical News Today

Andra positiva effekter av löpning

  1. Sänker blodtrycket. Under själva löppasset ökar blodtrycket på grund av ansträngningen, men därefter sjunker det till en lägre nivå än den ursprungliga.
  2. Stärker hjärtat. När vi springer får hjärtat jobba hårdare, och eftersom det är en muskel stärks det av träningen.
  3. Ger bättre immunförsvar. Om du springer regelbundet och inte för hårt stärks ditt immunförsvar av löpträning, har studier visat.
  4. Starkare skelett. I en spansk studie visade det sig att långdistanslöpare har betydligt högre bentäthet än icke-löpare. Träning med upprepade stötar – som löpning, alltså – gör skelettet starkare och minskar därmed risken för benskörhet.
  5. Gör dig smartare. Studier har visat att löpare har en högre aktivitetsnivå i de delar av hjärnan som styr beslut, planering, inlärning, problemlösning och minne jämfört med personer som inte löptränar.
  6. Skyddar mot alzheimer. Ny forskning visar att löpning verkar minska risken för att drabbas av alzheimer.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

5 snabba löppass – för dig som inte gillar löpning

Charlotta: ”Löpningen hjälpte mig ur depressionen”

3 vanliga myter om löpning – har du också gått på dem?

Annons