Månadens utmaning: Gå en mil i veckan!

kvinna som går i skogen.

Därför ska du promenera – 5 anledningar
Slå på ljud

Månadens utmaning är alltid lika populärt! Hittills har vi utmanat oss själva i plankan, knäböj, huksittande och balans – och nu har det blivit dags för ytterligare en rolig utmaning. Den här gången är målet att gå en mil i veckan.

Varför: Svenskarna är ett av världens mest stillasittande folk, och otaliga studier visar hur brist på fysisk aktivitet kan slå hårt mot hälsan. Men att bryta mönstret är både enkelt och gratis: en promenad tar dig längre än du tror! Det är nämligen inte bara motionens alla fördelar du bockar av med en tur i bra tempo – även sömnkvalitet, smärttålighet och självkänsla får sig en boost. Tar du steget ut i naturen ökar effekterna ytterligare, där skogens dofter och ljud, extra syrerika luft och rogivande gröna färg dämpar stressen och ökar välbefinnandet. Den som promenerar kan alltså räkna med ett friskare, men också längre liv:

– En 30-årig kvinna som inte rör på sig till vardags kan räkna med att leva minst fyra och ett halvt år längre om hon börjar röra på sig 30 minuter om dagen, skriver professor Bente Klarlund Pedersen i Gå-boken.

Gör så här: En mil per vecka är långt, men enkelt att få till. Dela upp sträckan i tre stycken 3,3 kilometers promenader eller två rundor på en halvmil. Du har sju dagar på dig att bocka av dina 10 kilometer. Hann du inte hela vägen en vecka? Då kan du alltid gå i kapp veckan därpå!

Tips: Sätt ett antal veckor och en slutdestination som mål! MåBra:s chefredaktör Jennie Sandberg berättar att hon började sin nya vana direkt efter årsskiftet, så hennes mål är att fira 52 extra mil när året är slut. Det motsvarar en promenad från Stockholm till Malmö.

LÄS MER:

Månadens utmaning: Gör 50 knäböj om dagen i en månad

Månadens utmaning: 10 minuters huksittande om dagen

Månadens utmaning: Gör plankan varje dag!

Utvald läsning