Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

MåBra testar: Så bra är de nya barfotaskorna!

07 mar, 2011 
Barfotaskor
Den nya generationen träningsskor är sköna som tofflor – och minst lika effektiva som vanliga joggingskor. Men ta det lugnt med barfotaskorna om du är nybörjare i joggingspåret!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Glöm det som du tidigare hört om att träningsskor ska ge maximal stötdämpning och ordentligt stöd för foten. Nu gäller motsatsen – så liten stötdämpning som möjligt – och sladdrigt stödfritt!

Tanken är att fotens egna muskler ska arbeta och stabilisera lederna.

Studier visar att risken för skador minskar med skor som saknar stöd och stötupptagning. Det kan bero på att när fotmusklerna spänns dämpas vibrationer och belastning på omkringliggande vävnader, senor och leder.

Men detta innebär inte att du bums ska ge dig ut och springa i de nya ”toffelskorna”! Hos många är fotmusklerna alldeles för svaga, de behöver trimmas under försiktiga barfotapass. Du kan också stärka fötterna med övningarna som jag visar på nästa sida.

Använd gärna barfotaskorna hemma i stället för tofflor eller på gymmet när du styrketränar, då är belastningen på fötterna inte så stor. Om du däremot vill gympa eller träna aerobics så behöver du vänja dig vid skorna stegvis.

Annons

 

Så bra är skorna!

1 = dåligt 5 = toppen

Ecco Biom

Bra passform, otroligt sköna! Skorna ger fötterna stor rörelsefrihet samtidigt som de styr stegen rätt, så att du landar något längre fram på foten. Finns i olika modeller, där en är speciellt anpassad att starta med.

Barfotakänsla: 3

Rörelsefrihet för foten: 4

Avsaknad av stötupptagning: 4

Avsaknad av stabilitet: 4

För vem?  Nybörjare och vana gångare och löpare

Pris cirka 1 650 kr

 

Nike Free

Följer foten perfekt och sitter skönt. Sulan är något bredare mot sidorna vilket ger en känsla av något mer sidostöd, vilket är minus i detta sammanhang. Finns modeller för både nya och vana barfotaskoanvändare. 

Barfotakänsl:a 3

Rörelsefrihet för foten: 4

Avsaknad av stötupptagning: 4

Avsaknad av stabilitet: 3

För vem? Nybörjare och vana gångare och löpare

Pris cirka 1 300 kr

 

Five Fingers

Den riktiga barfotaskon! Lite krångligt att pilla in alla tår på rätt ställe. Foten får verkligen arbeta själv med att hålla position och stabilitet. Skon har bra grepp mot underlaget, men inget att träna ute i så här års. Finns i olika modeller.

Annons

Barfotakänsla: 5

Rörelsefrihet för foten: 5

Avsaknad av stötupptagning: 5

Avsaknad av stabilitet: 5

För vem?  Vana gångare och löpare

Pris cirka 1 250 kr

 

Terra Plana

Mycket tunn sula, skon följer foten som ett extra skinn. Under sulan finns ”nabbar” som sägs stimulera punkter under fötterna. Extra plus är att skon tillverkas av återvunnet material.

Barfotakänsla: 4

Rörelsefrihet för foten: 5

Avsaknad av stötupptagning: 5

Avsaknad av stabilitet: 5

För vem? Relativt vana gångare och löpare

Pris cirka 1 200 kr

 

Av Katarina Woxnerud

Foto: Patrik Cederman

 

Annons