Lek fram formen på promenaden!

Roligare promenader

Därför ska du promenera – 5 anledningar
Slå på ljud

Promenader är bra på alla sätt! Så sammanfattar MåBra:s motionsexpert Sofia Åhman fördelarna med att gå ut och gå. Genom att promenera regelbundet kan du med andra ord få positiv effekt på hela kroppen.

– Förutom att kroppen mår bra av att röra på sig, visar massor av ny forskning att hjärnan mår minst lika bra av promenaderna. Man har till exempel effekt på demens, inlärning och koncentration. Så de är sjukdomsförebyggande för både kropp och själ. Sedan är det ju enkelt och kul också, säger hon.

Promenader är ett perfekt sätt att vardagsmotionera – men för att få en träningseffekt, till exempel bättre kondition och ökad förbränning, är det bra att lägga in intervaller under passet.

Läs också: 10 fantastiska hälsoeffekter du får av promenader

– Du behöver få upp pulsen, låta kroppen jobba hårdare. Då blir effekten större. Tänk på att ju mer du tar i, desto mer går förbränningen upp. Intervaller är ju dessutom ett tidseffektivt sätt att träna på.

Därför har Sofia tagit fram så kallade fartlekar, där du på ett enkelt sätt kan lägga in intervaller under dina promenader.

– Hitta din favorit eller prova på allihop. Anpassa dem utifrån dina egna förutsättningar, så kommer du att få en rolig och effektiv träning. Har du ont om tid, välj då att bara göra själva intervallerna.

AV ANNA SUNDESTEN OCH SOFIA ÅHMAN

Foto: Thinkstock

 

Kolla in Sofias promenadlek här!

 

Promenadtricket som bränner bort bukfettet

Läs också: Promenadtricket som bränner bort bukfettet

 

 

Utvald läsning