TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Hur bra är dygnet runt-öppna gym?

09 okt, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Gym som är öppna för besök dygnet runt blir en allt vanligare syn. Men bör man verkligen träna supersent – eller ultratidigt?

Numera finns dygnet-runt-gym som gör att man kan träna sena kvällar och nätter. Hur bra är det egentligen?

– Jag tycker att man ska träna på ett så naturligt sätt som möjligt genom att följa kroppens inbyggda klocka. På kvällen är systemet på väg att skruvas ner för nattens vila. Ingen bra tid för träning, säger MåBra:s personliga tränare Katarina Woxnerud.

– Om sena kvällar är enda möjligheten att träna så är det bättre än ingen fysisk aktivitet alls. Men eftersom det här är ”obekväm arbetstid” för kroppen rekommenderar jag lågintensiv träning.

Blir morgontrötta piggare av tidiga morgonpass?

Vissa av oss har en dygnsrytm som är längre än 24 timmar, medan andra har kortare kroppsdygn. Det gör att vi har olika stort sömnbehov.

– Den med längre dygnsrytm är ofta väldigt morgontrött. Ofta beror det på en fördröjd utsöndring av uppvakningshormonet. Kortisolpåslaget kommer kanske först runt 7-tiden på morgonen. Då är det förkastligt att ge sig ut på tidiga morgonrundor eftersom man behöver sova längre. Det tar ett par timmar för sömnhormonerna att ”sköljas bort” så att kroppen kan komma upp i varv, säger Katarina Woxnarud.

Annons

 

Före-frukost-träning bygger inte muskler

Vill du däremot bygga upp konditionen eller få mer muskler på kroppen är före-frukost-träning under tidiga morgnar inget att rekommendera, enligt Katarina.

– När det gäller uppbyggnad och förbättring behöver man ta i lite mer än man egentligen orkar; det är då som muskelmassan byggs på och lungkapaciteten ökar. Men för detta krävs att kroppen har ordentligt med energi att ta av. Man kan inte köra på tom tank då.

Runt klockan 17.00 är ämnesomsättningen på topp. Kroppen är uppvärmd, det finns tillräckligt med energi i depåerna efter måltiderna som vi ätit under dagen för att förse arbetande muskler med näringen som de behöver för ett tuffare träningspass. Studier visar att prestationen hos löpare som springer vid denna tidpunkt är bättre än hos dem som springer på morgonen.

Eftersom kroppen är uppvärmd och mjuk efter en hel dags arbete och aktivitet är kvällstid perfekt för yoga och annan rörlighetsträning.

För muskeluppbyggnad krävs protein och därför är styrketräning bäst när några timmar har gått efter lunchen. På eftermiddagen finns näringen som behövs samtidigt som kroppen är pigg och inställd på uppbyggnad.

Psst! Läs mer om kroppsklockan och träningsformerna som passar bäst morgon- respektive kvällstid i aktuella numret av MåBra!

AV: Eva Boholm

BILD: Thinkstock

Annons