Artikeln innehåller reklamlänkar
TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Hemligheten som gör att vissa aldrig skippar träningen

05 nov, 2018 
kvinna som står i solen med vattenflaska, i träningskläder
Det är lätt att börja träna, men svårt att fortsätta. Egentligen behöver det inte vara krångligt — följ bara professorns smarta råd.
Annons
Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

Borde du gå och träna? Men känner att nej… det är lite dåligt väder, du borde ta tvättstugan och skrapar det inte lite i halsen? Och så blir det inget den här gången heller.

Du är inte ensam. Forskningen visar att ungefär hälften av de som inleder ett träningsprogram hoppar av efter ett halvår. Och allt bygger på ett stort missförstånd.

— Av medier och träningsfrälsta kan man få uppfattningen att träning oftast är härligt och roligt. Det är lätt att tro att man ska skratta sig hela vägen till träningen, under passet och efteråt. Det kan ställa till det för en, säger Nicolas Jacquemot som skrivit om träningsmotivation i boken Självledarskap — konsten att hitta rätt i livet och på jobbet. (reklamlänk)

Träna är som att borsta tänderna

I själva verket är hemligheten att acceptera att det inte alltid är roligt att träna — och att träna för sin egen skull, inte för att någon annan tycker att man borde göra det. Med andra ord förvandla det till en bra vardagsvana. Något som man nästan gör automatiskt, som mycket annat i livet.

Annons

— Precis som man går upp varje morgon, äter frukost, borstar tänderna och går till jobbet — oavsett om man känner för det eller inte, säger Nicolas Jacquemot.

Det här kallas att integrera träningen i sitt värdesystem, enligt Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning på hälsopsykologi.

—Det ihop med allt annat som man tycker är betydelsefullt på ett naturligt sätt. När man kommit så långt är det en väldigt stabil drivkraft, säger han i boken.

— Man gör saker av egen vilja, för att det känns viktigt och för att det är en del av de man är, även om belöningen inte infinner sig i stunden.

Satsa på roligt träningsslut

Det betyder inte att du kan välja vilken typ av träning som helst. Om du vill fortsätta att hålla motivationen uppe bör det vara något som du verkligen tycker om. Det bästa är om du känner att det är något du klarar av, att du känner dig fri att välja hur och när du vill träna och om du känner samhörighet med andra under träningen.

— Då är det lättare att få till en vana. Forskningen visar också att upplevelsen i slutet är viktigare än hur den börjar och i mitten. Så ägna dig åt aktiviteter med en härlig, rolig eller skön avslutning. Då är sannolikheten större att du återvänder till aktiviteten, säger Magnus Lindwall.

 

Läs mer: 

15 peppande träningsappar alla borde ladda ner

 Doktorn: Här är bästa träningen för kvinnor

 Den bästa träningen för att gå ner i vikt

 

Annons