TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Få tränings-pepp på nätet - med din egen PT

27 mar, 2013 
Med en personlig tränare blir passen effektivare och roligare. Om du inte vill gå i väg till ett gym kan du skaffa en online-PT som peppar, instruerar och hjälper dig att nå dina mål. Det gjorde Emma Olsson, 21.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att träna hemma är trendigare än någonsin! Och för dig som vill ha lite extra coachning och peppning i hemmaträningen är en personlig tränare på nätet perfekt.

Emma Olsson skaffade sig en online-PT i höstas. Hon hade fram till dess gjort en enorm viktresa och gått ner 18 kilo. Men hon hade fortfarande några kilo kvar till sin målvikt och kände att motivationen började tryta.

– Jag har aldrig lyckats nå ända fram till mitt mål och när jag märkte att jag började tappa sugen var jag rädd att fastna i gamla dåliga vanor igen, berättar hon.

För att hålla i gång sin träning och viktminskning bestämde sig Emma för att ta hjälp av en personlig tränare.

– Men att anlita en PT att träna tillsammans med var för dyrt för min studentplånbok.

Då såg jag att det även gick att få hjälp över nätet. Det lät jättebra och var ett billigare alternativ, säger hon.

Emma kom i kontakt med Caroline Nilsson som jobbat med onlinecoachning i drygt tre år. Hon erbjuder personlig träning under två till tolv veckor till en kostnad om 850–2 500 kronor. Upplägget fungerar ungefär som med en ”vanlig” PT. Emma fick berätta om sina mål, träningshistorik och motionsmöjligheter – och utifrån det tog Caroline fram en kostplan, övningar och ett träningsschema. På Carolines sajt  www.personligträningonline.se fick Emma en egen undersida där all information om träningen och tydliga instruktioner lades upp – och där de även kunde skicka meddelanden till varandra.

Annons

– Det fungerar ungefär som en mejlkonversation, väldigt smidigt. Jag skrev till Caroline varje kväll och hade ofta ett svar redan på morgonen när jag vaknade. Det var kanon, speciellt om jag hade haft en dålig dag. Då peppade Caroline mig lite extra inför den nya dagen, säger Emma.

Hemsidan blev ett slags extra träningsredskap för Emma där hon varje dag kunde ta del av övningar, peppning och tips.

Caroline menar att kommunikationen över nätet är A och O vid den här typen av träning.

– Det är viktigt att höra av sig om något känns oklart eller inte fungerar. När man inte träffas är det dessutom jätteviktigt att vara tydlig i sina instruktioner. Jag brukar till exempel skicka över bilder och filmer på övningarna.

Men vad gör man då om man tappar motivationen – och inte har sin tränare i närheten som kan peppa? Går det verkligen att hitta tillbaka träningsglädjen över nätet? Ja, i alla fall enligt Emma.

Annons

– Visst hände det att jag tappade motivationen men då berättade jag det för Caroline. Dagen därpå hade jag fått ett peppande svar som gjorde att jag återfick fokus på mitt mål igen. Med en tränare på nätet kan man ju ha kontakt varje dag, det vet jag inte om man har med en tränare på ett gym, säger Emma.

Vissa meddelanden som Caroline skickade till Emma under deras träningssamarbete använder Emma dagligen.

–Caroline lärde mig att fokusera på positiva tankar och att jag verkligen kan nå mitt mål.

Enligt Caroline är det ingen större skillnad på att coacha någon på nätet jämfört med att träffa personen i verkligheten. När det gäller motivationen kan den försvinna i båda fallen.

– Det kan finnas många orsaker till att motivationen plötsligt dalar. Vi kan ha lagt ribban för högt, exempelvis. Då behöver vi kanske göra en ny plan. Ibland kan det räcka med att jag tipsar om ny träningsmusik eller gör ett nytt träningsprogram så att det blir lite omväxling, berättar hon.

Annons

– Men de gånger jag inte får kontakt med en person har jag nästan lust att åka dit för att peppa lite, säger hon med ett skratt.

De som framför allt kontaktar Caroline för onlinehjälp är personer som vill få en mer effektiv träning eller gå ner i vikt.

– För en överviktig person kan det vara ett stort steg att gå till ett gym. Det här är ett jättebra sätt att komma i gång med träningen hemma, säger hon.

För Emmas del innebar samarbetet med Caroline en omstart – och ett nytt sätt att träna.

– Jag lärde mig till exempel att lägga in intervaller i mina morgonpromenader och att köra korta pass i styrketräningen. Min träning blev på så sätt mer effektiv.

Hon tränade utifrån Carolines program och följde hennes kostråd under fem veckor – och det gav resultat.

– Jag har gått ner ett par kilo, men framför allt ser jag resultat på måttbandet. Midjan har blivit smalare. Jag har även utvecklas mentalt och tror på mig själv igen efter att ha jobbat med Caroline. Jag vet att jag kommer att komma i mål den här gången!

Hitta din coach:

www.personligträningonline.se
www.aetas.se
www.fitnesscoachen.com
www.greatsports.se
www.mammafitness.se
www.wahlkvist.se

AV: ANNA SUNDESTEN

FOTO: ANNIE ANDERBERG

Annons