TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Experten: Därför får du ont i ryggen när du tränar

08 nov, 2015 
Får du ont i ryggen när du tränar? Här är övningarna du ska undvika - och satsa på!
Annons

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Smärta i ryggen när du tränar kan bero på svaga coremuskler. Om du inte har tillräckligt starka och stabiliserande magmuskler får oftast ryggen ta hela smällen. Det innebär att du anstränger ryggen när du tränar – i stället för hela bålen.

Det kan även bero på snedbelastning, att du lutar lite för mycket åt något håll när du tränar, exempelvis lyfter vikter. Ryggen kan även ta stryk om du har dåliga skor eller sitter/står fel på jobbet.

Undvik: Att lyfta för tungt på gymmet. Gör hellre många repetitioner med lättare vikter. Prova att träna med maskiner i stället för med fria vikter, de hjälper dig att hitta rätt rörelsemönster. Men träna gärna med fria vikter i ett senare skede. Undvik även att träna på för hårt underlag.

Bra träning: Träna upp coremusklerna med exempelvis pilatesboll eller annan balansträning. Träna något som involverar hela kroppen på ett funktionellt sätt.

Tänk på: Glöm inte att använda magmusklerna när du tränar, så att ryggen får avlastning. Osäker på om du lyfter ”snett”? Ta hjälp av en spegel för att se hur kroppen rör sig.

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

Annons