TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Experten: Därför får du ont i axlarna vid träning

01 dec, 2015 
Aj! Gör axlarna ont när du tränar? Här är övningarna du bör satsa på - och rörelserna du ska undvika...
Annons

Att få ont när man tränar kan bero på flera saker. Det kan vara något så enkelt som träningsvärk – men om du gång på gång får ont på samma ställe är det viktigt att du går till botten med problemet. Rebecca Carlowitz är personlig tränare och legitimerad naprapat vid Salkhallens Naprapatklinik i Alvik. Hon möter ofta kvinnor med skador som uppstått i samband med träning.

Har du problem med smärta i axlarna när du tränar? Det kan bero på för tunga vikter och onaturlig vinkel på axlarna vid styrketräning. Eller på att du drar upp och spänner axlarna vid exempelvis löpning, menar Rebecca Carlowitz.

Undvik: Precis som vid nackproblem är det bra att undvika cykling, framför allt i en framåtböjd position där man låser axeln och lägger för stort tryck på axelpartiet. Undvik att lyfta för tunga vikter som gör att axlarna vrids och hamnar i konstiga vinklar. Använd en spegel till hjälp.

Bra träning: Du behöver inte använda vikter för att träna axlarna. Det kan vara något så enkelt som att hålla en boll i handen och rulla runt den i olika mönster på en vägg. Avslappningsövningar är också bra för att lära sig att ”släppa ner” axlarna. Får du ont i axlarna när du löptränar på asfalt? Testa att springa i ojämn terräng i stället. Om du har något att fokusera på under träningen, exempelvis var du ska sätta ner fötterna, är det lättare för kroppen att slappna av.

Tänk på: Om du har en hopsjunken och framåtroterad hållning hamnar axlarna för långt fram, vilket är påfrestande för axlar, nacke och hela ryggen. Så sträck på dig både i vardagen och när du tränar.

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

Annons