En fjärdedel av svenska kvinnor rör sig för lite

En ny global undersökning visar att en fjärdedel av jordens befolkning rör sig för lite.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hälsan i världen blir allt bättre – förutom när det gäller fysisk aktivitet, visar nya siffror.

Trots mål satta av världshälsoorganisationen WHO:s medlemsländer om att förbättra världens rörlighet har ingenting hänt sedan 2001, enligt en stor undersökning som publicerats i Lancet Global Health.

Siffrorna visar att omkring 1,4 miljarder av jordens befolkning rör sig så pass lite att det kan innebära en hälsofara. Att röra sig mindre än 150 minuters motion på medelnivå per vecka kan kopplas till bland annat ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, bröst- och ändtarmscancer och psykisk ohälsa. Förutom att det ökar risken för en ohälsosam vikt.

Läs också: Fetman ökar – allt fler barn i Sverige är feta

I undersökningen, som gjordes 2016, samlade man in enkätsvar från 1,9 miljoner vuxna människor i 168 länder om deras motionsvanor. Resultaten visar framför allt att det är i rika länder vi rör på oss minst, och i botten ligger länder som Kuwait, Irak och Saudiarabien. I topp när det gäller att röra på sig ligger afrikanska Uganda, Mozambique och Lesotho.

Uppdelat i världsdelar rör man sig mest i Oceanien och minst i Latinamerika och Karibien. I 55 av de 168 länderna var andelen av befolkningen som rör sig ohälsosamt lite över en tredjedel.

Anledningen till detta tror artikelförfattarna är att det är vanligare med stillasittande arbeten samt stillasittande transporter i höginkomstländer.

För Sverige var siffrorna inte heller alltför ljusa. 21,5 procent av männen och 24,7 procent av kvinnorna rör sig alldeles för lite. Både Norge och Tyskland har sämre siffror, men Finland var bättre, där bara 16 procent rör sig ohälsosamt lite.

Läs också: Fetman ökar men operationerna minskar 

Överlag rör sig kvinnor mindre än män – störst skillnad mellan könen är det i Bangladesh, där 40 procent av kvinnorna rör sig ohälsosamt lite, men männen bara 16 procent. Anledningen till dessa skillnader tros vara kvinnors begränsade rörelsefrihet i många delar av världen, något WHO måste jobba för att minska.

Artikelförfattarna vill också påpeka att även om många länder har en plan för att få sin befolkning att röra sig mer så tycks dessa vara verkningslösa och behöver omprövas.

Läs också: Diabetes – 5 ovanliga symptom att ha koll på

Källa: The Lancet Global Health/Worldwide trends in insufficient physical activity from 2001 to 2016   Foto: IBL

Dela på: