TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Du går ner i vikt - men träning ger mer än så...

04 apr, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många tränar för att gå ner vikt eller för att få snyggare och starkare kropp. Men faktum är att träning gör så mycket mer än så för kroppen. Här har sajten prevention.com listat tio härliga effekter som du får av regelbunden motion!

1. Du får bättre immunförsvar

Regelbunden motion ökar inte bara din ämnesomsättning – den stärker även ditt immunförsvar. Din kropp blir därmed bättre på att stå emot sjukdomar. En studie bland äldre kvinnor visar att det kan räcka med 45 minuters konditionsträning fem dagar i veckan för att hålla förkylningar borta.

2. Du får naturlig smärtlindring

Motion frigör endorfiner, kroppens naturliga smärtstillare. Träningen får även kroppen att slappna av, vilket kan leda till att spända och ömma muskler slappnar av.

3. Du trimmar din hjärna

Träning stimulerar bildandet av nya hjärnceller, och är även kopplad till en lägre risk att drabbas av Ahlzeimers som äldre.

Annons

4. Du stressar mindre

Motion leder till att stresshormonet kortisol minskar i kroppen, och lugnar därför ner kroppen. 

5. Du skyddar ditt hjärta

För mycket stillasittande kan vara farligt för hjärtat. En studie visar till exempel att den som sitter fler än två timmar framför datorn eller tv:n varje dag har ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Motionen skyddar även hjärtat genom att sänka blodtrycket och minska den farliga bukfetman.

6. Du slipper uppsvälld mage

När du rör på dig ökar aktiviteten i dina tarmar, och du minskar risken för förstoppning. Du sätter även fart på matsmältningen.

7. Du känner dig säkrare på dig själv

Träning ändring din kroppsuppfattning. Det kan räcka med ett träningspass för att du ska känna dig mer säker på dig själv, oavsett din vikt eller hur vältränad du är. Det visar en genomgång av 57 studier om träning och kroppsuppfattning.

8. Du sover bättre

Ökad aktivitet på dagen gör det lättare att sova på natten. Hjärnan behöver kontraster för att kunna slappna av. Men träna inte för sent på kvällen, eftersom du kan bli pigg direkt efter träningen.

9. Du får ökad sexlust

Träning ökar blodflödet till könsorganen och kan därför öka din sexlust.

10. Du blir gladare

Motion höjer humöret eftersom det ökar nivån av lyckofrämjande ämnen i hjärnan – och effekten kan hålla i sig i så länge som 12 timmar efter ett träningspass. Studier visar även att träning kan vara lika effektivt som behandling med antidepressiv medicin vid depression.

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Annons