Den här musiken lyssnar vi på när vi tränar

Med rätt musik orkar du träna hårdare.

Musik är ett effektivt sätt att orka det lilla extra på gymmet. Det visar en ny studie där man lät deltagarna träna till sin favoritmusik, samt till låtar som de inte alls gillade.

Resultatet visar att älsklingslåtarna fick deltagarna att orka göra fler repetitioner – och de jobbade även i ett högre tempo och med större kraft jämfört med när de lyssnade på musik som de tyckte sämre om.

Det här bekräftas i en undersökning som företaget JBL gjort, där 49 procent av de tillfrågade svarade att musik under träningspasset ökar motivationen att prestera bättre.

Musiken ökar välbefinnandet

Det finns en fysisk förklaring till varför vi så gärna tar på oss hörlurarna när vi tränar. Musiken frigör nämligen smärtstillande ämnen i vårt nervsystem – så kallade opioder. De har positiva effekter på välbefinnandet och gör att träningen känns mindre ansträngande. Det kom forskare vid McGill University i Kanada fram till efter att ha blockerat opioderna från att kunna ge effekt hos ett antal testpersoner. Då upplevde de inte samma tillfredställelse av att lyssna på musik under träningen längre.

Nyligen släppte Spotify en lista över svenskarnas favoritmusik när de tränar. Deras sammanställning visar att Sverige tillsammans med Finland är de länder där det streamas mest träningsmusik. De mesta aktiva lyssnarna är kvinnor över 30.

Här är topp 5-listan över de mest populära träningslåtarna i Sverige:

  1. ”Till I Collapse” – Eminem
  2. ”Greyhound”– Swedish House Mafia
  3. ”Levels” – Avicii
  4. ”Eye of the Tiger” – Survivor
  5. ”Lose Yourself” – Eminem

 

Listan över de mest populära låtarna globalt ser ut så här:

  1. “’Till I Collapse” – Eminem
  2. “Lose Yourself” – Eminem
  3. “Stronger” – Kanye West
  4. “POWER” – Kanye West
  5. “Can’t Hold Us”– Macklemore & Ryan Lewis

 

Bild: Shutterstock/TT

Läs mer:
Så kan rätt musik hjälpa dig att stressa ner
Därför slutar du lyssna på ny musik efter du fyllt 30
Musikalisk? Grattis! Då är du lite smartare än andra

Utvald läsning