Därför ska du inte ta sommarpaus med träningen

Håll i träningen – även på sommaren.

Ironiskt nog är det ofta svårare att få till träningen under semestern när vi är lediga och har mer tid än någonsin. Men det är mycket som konkurrerar om uppmärksamheten och latmasken får snabbt övertag.

Men det behövs faktiskt inte så mycket för att du ska hålla formen i schack under sommaren. Självklart beror det på vilken nivå du ligger på i din träning sedan innan, men för en motionär räcker det långt med ett till två korta pass (20–30 minuter) i veckan där du använder stora muskelgrupper och får upp flåset rejält, i kombination med vardagsmotion.

Så påverkas konditionen och styrkan om du slarvar med träningen

För det straffar sig som sagt tyvärr ganska fort att ligga på latsidan. Forskning från Norges idrottshögskola visade exempelvis att uthålligheten sjönk med cirka tio procent efter två veckor utan träning, vilket definitivt gör din joggingrunda eller cykeltur tyngre.

Själva råstyrkan påverkas inte så farligt mycket av ett kortare träningsuppehåll, så länge du inte är helt sängliggande. Däremot försämras muskeluthålligheten fort vilket gör att mjölksyran kommer smygandes snabbare och du känner dig i dålig form. Men glöm inte heller betydelsen av den mentala svackan, att du tror att du tappat mer än du verkligen gjort. På’t igen bara!

Som tur är går det fort att vända den nedåtgående kurvan om du hittar tillbaka till dina träningsrutiner fort igen efter ett uppehåll. Tyvärr är det inte alla som gör det, så det är bättre att aldrig hamna där alls.

Kvinna springer i skogen på sommaren

Du ångrar sällan en löptur!

Andra nackdelar med att skippa träningen

Glöm heller inte bort att motion och sunda val går hand i hand, så väljer du bort träningen gör du ofta sämre val generellt också, vilket påverkar både formen och ditt välmående. Klart man ska unna sig på semestern – men unna dig både goda nyttigheter och goda onyttigheter. Och unna dig en stunds endorfinkick när du tränar!

Och framförallt, glöm inte bort att det inte bara är din kropp som lider av att skippa träningen. Utan motion blir du tröttare, mer lättirriterad och sover sämre. Dessutom får du svårare att hantera stress (fast det hoppas vi du slipper för mycket av i sommar).

Blanda vila, vardagsmotion, rolig träning och god mat så kommer du att både må bra och njuta av sommaren. Här är några tips på hur du lättare får in träningen i semesterpusslet:

Så får du träningen att bli av i sommar:

Träna på morgonen

Njut av de vackra sommarmorgnarna innan solen värmer för mycket. Att träna på morgonen är det klart bästa knepet för att få träningen att bli av i sommar. Man blir seg i värmen, det uppkommer utflyktsidéer och inbjudningar och kanske tar man ett glas vin när kvällen närmar sig. Sen är det kört.

Träna på vägen

Möt upp kompisarna eller familjen vid stranden medan du själv tar en joggingtur dit (de har alla prylar du behöver). Preppa med badvänliga underkläder; en sportbehå och enkla, rejäla trosor – tänk så ljuvligt att bara kasta dig i vattnet när du kommer fram!

Gör utflykter

Gör långa cykelutflykter så får du en massa vardagsmotion samtidigt som du upptäcker mysiga små byar, nya lekparker, kulturmål, badställen eller charmiga fik.

Prova triathlon

Bestäm en heldag med en kompis. Välj ut ett bra badställe med en trevlig löpslinga i närheten, och packa en rejäl och lockande picknickkorg. Cykla en timme eller två, spring vända i skogen, kanske 5–10 kilometer, och avsluta med ett svalkande dopp och en rejäl simtur i sjön.

Hugg sedan in på picknicken som ni förvarat väl kyld under äventyren och njut av att bara lata dig resten av dagen. Efter en sådan insats kan du förresten unna dig att lata dig i flera dagar om du önskar.

Prova nya aktiviteter

Hyr en kajak, testa någon gratis parkträning, åk till ett klättercenter en regnig dag, boka en bollbana med ett gäng kompisar – det finns mycket kul att prova på!

Träna som umgänge

Varför ska umgänge så ofta kretsa kring mat och stolar? Ta en powerwalk eller lugn skön löptur med din kompis istället för att ta en fika eller ett glas vin. Peppa varandra på gymmet innan tjejmiddagen eller gå ut och dansa nykter – minst lika kul och bättre för din hälsa!

Källa: Aftenposten, SvD  Foto: TT

Läs mer:

11 sätt att boosta ditt välmående i sommar – som inte är träning

Ny forskning: Träning ger mer lycka än pengar

Träning gör dig yngre – 12 sätt du ser och känner det på