Fråga träningsexperten Börja träna Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga Andningsövningar

Därför är det BRA att gå ibland under löprundan

02 maj, 2018
Varva löpningen med några gå-pauser – det kan göra dig till en bättre löpare!
Känns nästa uppförsbacke outhärdlig? Då är det bättre att du tar en paus och går uppför den än att du vänder och springer hemåt. Här är några anledningar till att varva löpningen med gång!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Skäms du för att erkänna att du måste gå vissa sträckor när du tar en löprunda? Kanske är det flåset som inte är på topp, eller så värker benmuskler eller knän? Kanske får du till och med pikar om detta när du är ute och springer med vänner eller kollegor – vilket sällan gör löpningen roligare…

Du är ABSOLUT inte ensam – vare sig om att behöva gå ibland eller att skämmas över det. Men faktum är att det finns flera fördelar som tyder på att löpning varvat med gång är bland det bästa du kan göra!

Läs också: Löpning: 5 snabbtips som gör passet roligare

Och detta gäller både nybörjare och vana löpare. Att använda sig av gå-pauser i löpträningen kan hjälpa dig att både bygga upp uthålligheten och förbättra dina tävlingstider.

Nybörjare använder ofta metoden för att de inte orkar springa hela sträckan, medan exempelvis ultramaratonlöpare och triathleter kan göra det för att öka sin sammanlagda sträcka under träning samt minska skaderisken.

Annons

En av fördelarna, att du orkar träna under en längre tid, gör bland annat att belastningen på benen varieras och musklerna inte tröttas ut lika snabbt. Och när du tränar en längre tid ökar dessutom ökad fettförbränning och kondition, och du stärker senor, leder och skelett. Dessutom får de flesta mindre träningsvärk av den här metoden.

Lä också: Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram!

Det bästa är att varva långa distanspass med korta, intensiva pass, för förbättra uthållighet och styrka. Och se till att gå-pauserna inte blir för långa – hjärtfrekvensen ska vara höjd under hela passet. Går du för länge är risken att det bara känns tyngre för varje gång du börjar springa igen.

Här är fyra fördelar med löpa-och-gå-metoden:

  1. Du kan ta dig längre sträckor och träna under längre tid – vilket även gör att du bränner fler kalorier.
  2. Din återhämtningstid blir kortare då benen redan under passet får en chans till vila. Du är fräsch redan nästa dag!
  3. Skaderisken minskar då du varierar belastningen på benen mer än om du bara springer.
  4. Du kan utveckla din snabbhet genom att gradvis öka tempot på dina träningsrundor.

Källor: Verywellfit.com, iForm, Aktiv träning Foto: IBL

Annons