TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Ny studie: Knepet som får dig att bränna mer fett under träningen

23 mar, 2021 
Avvivvi Alström
kvinna sitter på gymgolvet och pustar ut
Jo, det går faktiskt att skruva upp sin fettförbränning, visar en ny studie. Det här ska du göra en halvtimme innan träning, om du vill bränna mer fett!
Annons
Därför är bukfetma så farligtBrand logo
Därför är bukfetma så farligt

Det finns en hel del knep som sägs öka fettförbränningen, problemet är bara att knepen sällan håller vid en vetenskaplig koll. Det gäller bland annat påståendet om att man bränner mer fett om man morgontränar på fastande mage.

I den nya studien ville forskare istället titta på ett annat vanligt påstående, nämligen om koffeinet i kaffe kan öka fettförbränningen.

Tidigare har man sett att kaffe ökar själva prestationen, men nu ville man istället titta på hur det påverkar själva oxidationen (förbränningen) av fett.

Kaffe ökar fettförbränningen – om du dricker det i rätt tid

Deltagarna fick inta koffein motsvarande en kopp starkt kaffe 30 minuter före träning.

De uppmanades sedan att konditionsträna på en måttligt ansträngande nivå. Vissa fick träna på morgonen, andra på eftermiddagen.

Annons

Oavsett vilken tid man tränade, ökade fettförbränningen om man intog 3 mg koffein, vilket motsvarar en kopp starkt kaffe, en halvtimme före träningen.

Men effekten av kaffet på fettförbränningen var större om man tränade på eftermiddagen.

Så ska man göra om man vill bränna mer fett

Resultatet av studien visar att koffein tillsammans med konditionsträning som utförs på eftermiddagen är det bästa alternativet för den som vill öka sin fettförbränning.

Studien är publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Foto: TT

Annons