TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Börjat träna? Då kommer du att gå igenom de här faserna...

17 mar, 2017 
Faser att gå igenom när man börjar träna.
Ingen börjar träna som ett proffs. Här är fyra faser alla träningsvana gått igenom – och som du som just börjat träna har att vänta!
Annons

Oavsett om du precis har börjat träna eller om du tränat regelbundet i många år så kommer du att känna igen dig i detta förr eller senare. Men vilken fas du än är i så får du inte ge upp – det är helt normalt att ha bra och dåliga dagar (eller ibland perioder) i träningen. Kanske behöver du bara hitta rätt träning för dig eller testa något nytt ett tag för att komma ur sina gamla hjulspår.

 

Faserna alla som börjar träna går igenom:

1. Nybörjarfasen

Alla har vi varit i den här fasen, oavsett om du bara haft ett avbrott en längre period eller aldrig kommit igång på riktigt. Det känns orimligt svårt att ta sig iväg till träningen flera gånger i veckan, och soffan lockar mycket mer.

Dessutom ligger nervositeten tung över att du kanske inte vet hur alla maskiner funkar, vart omklädningsrummet är, hur du hittar till gruppträningspasset eller hur spinningcyckeln ska ställas in. Men lugn – alla på gymmet har varit där du är och har förståelse (eller borde ha).

Annons

Läs också: Kom i form med MåBras bästa träningstips!

 

2. Peppfasen

Nu har du kommit gång lite, känner dig trygg på gymmet och med maskinerna. Kanske har du till och med testat lite hantlar och någon stång, eller tycker det är kul och spännande med några nytt pass.

Troligen märker du också av att du får resultat ganska snabbt – vilket ger en extra motivationsboost! Det beror på att ditt nervsystem anpassar sig efter din nya aktivitetsnivå. Tänk på att inte gå för fort fram i det här skedet – det kan istället göra at du skadar dig och du hamnar på ruta 1 igen.

Läs också: 7 enkla övningar för maxad förbränning

 

3. Uppvaknadefasen

Tyvärr håller inte peppfasen i sig för alltid, utan efter ett tag har kroppen och nervsystemet vant sig vid aktivitetsnivån. Plötsligt upptäcker du att träningen kan kännas riktigt jobbig och att du måste jobba hårdare för att se resultat. Här är risken att motivationen går i botten, särskilt om du tränat järnet innan.

Annons

Här är det okej att ta en vecka träningsfritt – kanske en veckas semester? Eller så kanske du har hamnat i ett träningsschema där alla pass är för lika och det du behöver är variation. Kanske kan du testa att byta ett eller två pass mot en rask morgonpromenad eller lite yoga?

Hur som helst är det bara att kämpa sig igenom den här fasen – för det blir bättre sen!

Läs också: Enklaste knepet – så behåller du träningsmotivationen

 

4. Hållbarhetsfasen

Det här är fasen du kommer till när träningen blivit en vana, en rutin i din vardag. Du har fått en högre förståelse för att träning inte alltid är roligt och lätt, samtidigt som du vet att du inte kommer att fortsätta om du hatar det.

Här gäller det att hitta sina egna tricks för att få till en träning som passar dig och ditt liv. Du har hittat din bästa träningstid på dygnet, du vet hur du kan äta och dricka innan och efter ett pass och vet hur du ska lägga upp veckans träning för att orka och hinna med utan att stressa för mycket.

Här kan du också lyssna på dig kropp och känna när den bara är lat och när du faktisk inte ska träna!

Källa: Hälsa & Fitness

Foto: Thinkstock

 

Vältränad eller inte? 7 tecken på att du inte är i form

Tecken på att du är otränad

Läs också: Vältränad eller inte? 7 tecken på att du inte är i form

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons