Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

”Biggest Loser”-Pischa: Så hittar du träningslusten med parträning

10 sep, 2019 
AvNina Jakobson
Pischa Strindstedt har tillsammans med träningskompisen Åsa Bonelli skrivit boken Wörkout – tufft och lekfullt. Hon har satt ihop tre unika parträningsprogram för MåBra.
Tappar du lätt motivationen kan en träningskompis göra underverk. Personliga tränaren Pischa Strindstedt från ”Biggest Loser” vet varför – och guidar till smart träning för två.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Delad glädje är som bekant dubbel glädje – använd dig av det för att öka träningslusten. Har du svårt att få till träningen, blir det lite halvdant när du väl tränar eller är det bara allmänt tråkigt att genomföra de där passen kan lösningen vara att hitta någon att fråga träningschans på.

– Oftast är man inte omotiverad samma dag så man blir bra draghjälp för varandra, säger Pischa Strindstedt.

Hon är personlig tränare, coach i ”Biggest loser” och aktuell med boken ”Wörkout – tufft och lekfullt”, där hon tillsammans med författaren Åsa Bonelli guidar till rolig parträning.

– Att ibland få vara den som drar någon annan kan motivera en själv och ge bättre självförtroende. Dessutom är det roligare att göra saker tillsammans, att dela både upplevelsen och utmaningen.

Se till att utnyttja att ni är två om träningen, både genom att peppa men också genom att använda varandra i själva passet.

– Pratar vi promenader eller jogg kan ni använda varandra i olika intervaller genom att jaga varandra eller leka följa John. Om ni vill köra styrkeövningar är ett ”I go, you go”-pass jätteroligt. Den ena gör till exempel tio knäböj medan den andra vilar och peppar, sen byter ni plats. Därefter är det dags för en ny övning med samma upplägg.

Annons

Hur väljer jag en bra träningskompis?

– Det är alltid lättare om man är på ungefär samma nivå. Dras den ena med gamla skador och den andra springer alla lopp under året blir det inte så bra för någon.

Och hur hittar jag någon att fråga träningschans på?

– Försök ha lite koll på folk via sociala medier, börja strö ut lite brödbitar och låt folk i bekantskapskretsen eller på arbetsplatsen veta att du letar efter någon att träna med. Var ärlig med vad du vill och var du börjar någonstans.

Oavsett utgångspunkt har Pischa Strindstedt satt ihop tre träningsupplägg – perfekta för två. De hittar du här. Börja på just er nivå och peppa varandra på vägen mot ny träningslust!

Pischa Strindstedts 5 parövningar som ökar träningslusten

Handkull. Ställ er i plankposition. Är det för tungt, böj benen så att knäna nästan nuddar marken. Rör er runt med både fötter och händer och försök att träffa varandras händer.

Annons

Vadkull. Stå mittemot var andra, rör er runt och försök träffa den andras vader med händerna.

Kroppskull. Börja mittemot varandra och försök toucha den andra på axlar, mage eller lår. Blir du träffad på axeln får du göra 3 armhävningar, på knä eller tå, en träff på magen ger 3 situps och lårträff 3 knäböj.

Trampkull. Stå i krabbposition, med händer och fötter i marken, rumpan pekar neråt men nuddar inte marken. Försök att trampa den andra på fötterna (men stampa inte för hårt!).

Dra omkull. Båda står på ett ben, håller varandra i ett stadigt grepp om en arm och försöker sedan att dra omkull den andra.

Vardagsmotion lika viktig som hård träning

Träningen behöver inte alltid vara så uppstyrd, det handlar framför allt om att du ska röra dig så mycket som möjligt. Vilken rörelse som helst är bra och se till att röra dig mer än du gjort tidigare. Ta en cykeltur, ta trappen i stället för hissen, gå av en station tidigare eller stå upp och jobba ibland.

Foto: Johanna Wolff

Läs mer: 

PT:n Pischa Strindstedts parträning på tre nivåer

PT-Pischa: Så ska du träna om du är överviktig – tips och träningsprogram

18 enkla tips som ökar din träningsmotivation

Annons