Bästa paddlingen i sommar-Sverige

Paddling på hög höjd

Världsarvet Höga kusten har världens högsta kustremsa (286 meter över havet), men det är också en skärgård med många öar. Att paddla här är populärt bland både nybörjare och mer erfarna paddlare. Missa inte Högakustenbron – paddling under den är en speciell upplevelse! Passa även på att kombinera paddlingsturen med vandring så får du en riktigt aktiv semester.

Mer info: www.hogakustenkajak.se

Äventyr i Östergötland

Östergötlands skärgård är fylld med tiotusentals öar och kobbar. Här har man slagit mynt av den fina skärgårdsmiljöns möjligheter och erbjuder massor av olika paddlingspaket. Varför inte kombinera paddling med yoga? Eller paddla på en månskenstur bland glittrande stjärnor. Har du ingen att paddla med så anordnas singelpaddling hela sommaren. Men det mest udda är nog ”tree tent-paddling” där du kombinerar paddling med att sova i tält uppe bland trädkronor.

Mer info: www.skargardsleden.com

I vikingarnas farled

Runt Åland, som ligger mitt i Skärgårdsleden, finns det tusentals små öar att utforska. Där kan du paddla med speciella teman, såsom säl- och fågelskådning, eller följ vikingarnas led, Långhundraleden. Åland är framför allt ett fint resmål nu på sommaren. Orkar du inte paddla ända dit så går det många färjor – och väl på plats kan du paddla kortare sträckor och sova på hotell i Mariehamn.

Mer info: www.skargardsleden.com

Paddla i nationalpark

Det påstås att Sveriges allra vackraste paddlingsmöjligheter finns i Bohuslän. Där finns bland annat Sveriges enda marina nationalpark, Kosterhavets nationalpark. Du kan även paddla genom Fjällbackas varierande skärgårdsmiljö med runda stenklippor, små fiskebyar och grunda vikar med klart vatten. Bo på mysiga värdshus och njut av västkustens alla fräscha fisk- och skaldjursrätter.

Mer info: www.vastsverige.com

Paddlarnas hemlighet – Misterhult

En av Sveriges mest örika kommuner är Oskarhamn med sina 5400 öar. Och det är inte många – förutom paddlare – som känner till området. Paddla österut från Klintemåla till Pannkakeudden och ha målet att ta dig till Istergås där du kan tälta, bada och fika. Om ni är ett stort gäng (cirka 20–30 personer) kan ni boka ett traditionellt vikingahus att bo i. Sams Camp heter platsen och ligger i Älmhult.

Mer info: www.visitsmaland.se

Nya trenden: Stå upp och paddla

Stå upp-paddling har blivit en av de snabbast växande vattensporterna de senaste åren. Den går enkelt ut på att man står upp på en bräda och paddlar med en enbladig paddel. Det här anses vara lätt att lära sig för de flesta och ger en bra träning för hela kroppen. Nybörjarkurser finns i Stockholm och i andra städer.

Mer info: www.standuppaddleboard.se

Boktipset

I Kajakhandboken, skriven av Staffan Pettersson, finner du allt du behöver veta om att paddla kajak. Det är 300 matnyttiga sidor med text och bilder. Pris: 258 kr.

Mer info: www.calazo.se

Bra länkar!

Allt om allt: www.kanot.com

Merläsning om vildmarksäventyr: www.utsidan.se/paddling

Säkerhet och teknik: www.kayakpaddling.net

Karta över kanotleder: www.kanotguiden.com

Boka paddlingsresor: www.friluftsframjandet.se/paddling

Av Anja Nilsson

Bild Thinkstock

Utvald läsning