Att inte träna farligare än rökning visar en studie

Kvinna leder träningspass med bosuboll

Att leva ett hälsosamt liv har mängder av fördelar och för många är träning en naturlig del av vardagen. Det ger inte bara bättre kondition och lägre puls utan stärker även hjärtats funktion. Men i dagens digitala klimat så är det alltför lätt att bli sittande framför skärmen i stället för att prioritera vardagsmotion, något som kan få allvarliga konsekvenser. En studie vid en medicinsk klinik i Cleveland, USA, visar att en stillasittande livsstil är farligare för hälsan än rökning.

Studien omfattar drygt 122 000 patienter som under 23 års tid, mellan 1991 och 2014, har genomgått flertalet regelbundna tester på motionscykel. Syftet med testerna var att studera sambanden mellan en hälsosam livsstil och längre livslängd och resultaten var enligt studiens huvudförfattare Dr. Wael Jaber ”extremt överraskande”.

– Att vara otränad och inte ha några träningsrutiner har en sämre prognos med kortare livslängd, än diabetiker och rökare, säger Dr. Wael Jaber, hjärtspecialist vid Cleveland Clinic.

All träning är bra träning

Studien uppmärksammar även att regelbunden träning förlänger livet oavsett mängd. Forskare har tidigare flaggat för risker med överträning och menade på att det kan förkorta livslängden. Studiens resultat visar dock motsatsen och pekar på att alla från vardagsmotionärer till elitidrottare endast gynnas av en god träningsrutin.

Problemet ligger i stället hos personer med helt utebliven träning.

– När vi jämför personer med en stillasittande livsstil med vardagsmotionärer som tränar regelbundet så ser vi en 390 procents ökad risk att dö i förtid för de som inte tränar alls, förklarar Dr. Jaber.

Nu uppmanar studieförfattarna andra forskare att fördjupa sig i riskerna med att vara otränad och att det bör tas på lika stort allvar som hjärtkärlsjukdomar, rökning och diabetes.

– Oavsett om du är 40 år eller 80 år så kommer du att gynnas på samma sätt. Träning har fler fördelar än vad vi tidigare har trott och det finns ingen ålder där vi inte gynnas av att vara i form, avslutar Dr. Jaber.

 

Källa: CNN

TEXT AV: Linnéa Ruiz Mutikainen

 

Läs även: Rökning gör håret grått snabbare

Läs även: Andningsknepen som gör träningen lättare – och ger bättre resultat

Läs även: 31 superbra saker som händer i kroppen när du springer