TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

PT:ns favoritövning: Armhävning med knälyft

09 feb, 2024 
Sandra Hiort
Kombinationsövningar är både effektiva och roliga. Här gör vi en variant på vanliga armhävningar – där vi tränar armar, axlar och bål. Nu kör vi!
Annons

Armhävning är en perfekt grundövning som kan utvecklas på flera sätt för variation i träningen och för att ännu fler muskler i kroppen ska få jobba.

– Jag älskar armhävningar och den här varianten med knälyft är så bra eftersom den fungerar oavsett vilken nivå du är på. Om man vill kan man börja med att göra den mot en vägg. Det man ska tänka på då är att dra upp knäet riktigt högt, säger MåBra:s PT, Sandra Hiort.

Armhävning med knänlyft – gör så här

1. Välj mellan att jobba direkt på golvet eller att ha händerna på en stol eller ett bord (eller att göra övningen mot en vägg). Sätt händerna under axlarna och ha tårna i golvet. Håll kroppen rak, spänn bålen.

Annons
Sandra Hiort

2. Kom ner i en armhävning och skjut dig tillbaka upp till raka armar igen, genom att trycka ifrån med händerna. Stanna till och kom fram med vänster knä mot vänster armbåge. Gör en armhävning till och kom nu fram med höger knä mot höger armbåge. Fortsätt jobba med varannat knä.

Alternativ: Vill du göra övningen ännu enklare så börja jobba mot en vägg. Gör precis samma sak men här lyfter du istället knät så högt du kan åt sidan mellan armhävningarna. Är övningen för enkel så sätter du fötterna på stolen istället.

Gör effektiva armhävningar med MåBra:s PTBrand logo
Gör effektiva armhävningar med MåBra:s PT
Annons