12 anledningar att träna – som inte har med vikt att göra

anledningar traning som inte har med vikt att göra

Därför älskar vi löpning!
Slå på ljud

För många är träning kopplat till att gå ner i vikt. Och visst kan det vara en väg till viktminskning … Men träning handlar ju om så väldigt mycket mer!

Att träna enbart för att man vill göra av med kalorier är inte alltid den bästa motivationen. Istället kan det leda till att man kopplar träning till något negativt, något man gör för att ”bestraffa” sig eller att det blir ett måste.

Med en sådan syn på träning är det lätt att man klankar ner på sig själv. För att man inte tränar tillräckligt ofta till exempel. Men om man istället tränar av andra anledningar (och det finns ju många andra anledningar att välja på) så kan träningen istället bli en mer positiv upplevelse. Och då ökar dessutom chansen för att det verkligen blir av.

Här är 12 anledningar att träna – som inte alls har någonting med vikt att göra. Välj och vraka bland skäl till att genomföra ett pass redan idag.

Träning kan sänka stressnivåerna

Även om träning är en typ av stress för kroppen så gör det oss också mer stresståliga. När vi tränar ökar produktioner av ämnen som är inblandade i hur hjärnan reagerar på stress. Vi får en tillfällig ökning av stresshormonet kortisol under tiden vi tränar men sedan sjunker nivån till lägre än före träning.

Regelbunden träning gör att kroppen inte reagerar lika starkt på stress efter ett tag. Framför allt konditionsträning.

Träning kan dämpa oro

Det är inte bara stress träning funkar mot, det är också bevisat att den som har oro och ångest kan minska sina symtom genom att vara fysiskt aktiv.

Träning höjer humöret

När vi tränar får vi mer lyckohormoner som gör oss gladare. När vi rör oss kommer liksom må bra-hormonerna som på köpet – och höjer humöret.

Träning kan öka självförtroendet

Att utmana sig själv, sätta upp mål – och nå dem ger oss känslan av att vi klarar av saker. Vi växer, känner oss stolta och känner att vi kan. Bara att vi faktiskt gör något för att vi själva ska må bra är också en skön känsla.

Träning kan förbättra sexlivet

När vi mår bra i oss själva ökar chansen för att vi blir sugna även på annan fysisk aktivitet. Flera studier visar att människor som tränar regelbundet har bättre sexliv.

Träning kan göra att du sover bättre

Förutom att du tröttar ut kroppen på ett bra sätt med träning så kan bättre blodcirkulation och lägre stressnivåer ge dig bättre sömn.

Träning kan också höja dina melatonin-nivåer, som är inblandat i din dygnsrytm och det kan hjälpa dig att somna bättre.

Träning kan hjälpa dig fokusera

När blodcirkulationen kommer igång mer, vilket den ju gör när vi rör på oss, så får hjärnan mer syre och energi och vi får lättare att koncentrera oss. Inte bara direkt efter ett pass, effekten sitter i ett tag.

Träning kan boosta din kreativitet

När blodflödet till hjärnan rinner till lite mer och ger extra syre så är får vi inte bara bättre fokus, vi blir mer kreativa också. Faktiskt upp till 60 procent mer, enligt studier. Konditionsträning kan också gör att hjärnhalvorna kommunicerar bättre med varandra.

Träning stärker dig

Att få upp pulsen med jämna mellanrum stärker hjärtat, genom att träna stärker vi förstås också andra muskler och ,lite beroende på vad vi tränar, även skelettet.

Träning kan ge dig bättre minne

Om du tränar regelbundet under en tid så börjar det hända saker i hjärnan. Ämnen frigörs i kroppen som är kopplade till minnet, som alltså kan bli bättre av fysisk aktivitet.

Hippocampus, där vårt minnescenter sitter kan krympa om vi till exempel stressar mycket, men av träning växer det. Även ålder gör att centret minskar, så att hålla igång som äldre kan vara viktigt för att hålla minnet i form.

Träning håller dig friskare

När vi motionerar på en bra nivå stärks immunförsvaret. Träning minskar också risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och vissa typer av cancer. Dessutom håller magen sig ofta i bättre balans om vi rör oss regelbundet.

Träning kan ge dig nya vänner

Träning i grupp kan inte bara trigga oss att prestera mer, det blir också ofta fin sammanhållning. Att svettas tillsammans, och jobba mot samma mål, har lätt den effekten på oss. Vi har också ett gemensamt intresse som håller oss samman.

Foto: TT

LÄS MER:

Är styrke- eller konditionträning bäst? Experten svarar!

9 enkla sätt att göra träningen till ren njutning

De här dagarna bör du hoppa över träningspasset

Utvald läsning