Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

8 tips till dig som vill komma igång med morgonträningen

12 maj, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Att kliva upp tidigt för att träna kräver både disciplin och rätt tankesätt. Vi ger dig 8 tips som kan förenkla steget från sängen till löpspåret.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vill du börja morgonträna men vet att så fort alarmet ringer är din första tanke ”Mer sömn, tack…”? Du är inte ensam! Att tvinga kroppen att kliva upp tidigare än nödvändigt enkom för att sätta den i hårt arbete lockar inte särskilt många. Det är därför det är viktigt att hitta olika sätt att ändå göra det – för känslan efteråt är, som vi alla vet, helt fantastisk.

Läs också: Då ska du träna för att bränna mest fett

 

8 tips till dig som vill komma upp på morgonen för att träna:

1. Gör tidiga morgnar till en rutin

Gå upp tidigt på morgonen även de dagar du inte har planerat ett träningspass. Träffa en vän och ät frukost ute, njut av att dricka kaffe framför Nyhetsmorgon extra länge eller gå till jobbet tidigare. När tidiga morgnar har blivit en rutin är det inte lika jobbigt att lägga till ett träningspass eftersom din kropp redan är van vid att kliva upp i ottan.

2. Sätt ett lågt mål

Det mentala spelar stor roll i om ett träningspass blir av eller inte. Om du planerar att köra ett hårt spinningpass eller springa en mil innan frukost är det stor risk att du ”råkar” trycka på snoozeknappen när alarmet ringer på morgonen. Din kropp vill sova vidare och tanken på ett högintensivt spinningpass är inte lockande. Bestäm istället att det räcker att springa 1-2 kilometer. När du väl är igång lär du vilja springa längre än så, men bara tanken på att du inte måste brukar göra mycket.

Annons

3. Lyssna på ny musik

Så fort du lyssnar på en ny låt du gillar – lägg in den i din träningslista! Och bestäm att du bara får lyssna på träningslistan när du tränar. På så sätt kommer du att associera träningen till något härligt och roligt och kanske även längta till träningen, eftersom det är bara då du får lyssna din nya favoritmusik.

Läs också: Därför är det bättre att sova ut än att träna tidigt på morgonen

4. Boka in dig på ett lopp

När dagen för loppet kommer spelar det ingen roll om du har tränat eller inte. Du ska springa milen (eller så långt loppet är) och det är inte förhandlingsbart. Oavsett om du är tävlingsmänniska eller ej lär du vilja göra så bra ifrån dig som möjligt vilket innebär att du måste träna. Vill du ha någon form av socialt liv efter jobbet kräver det att du går upp på morgonen för att sköta träningen.

5. Boka ett tidigt morgonpass på gymmet

Du vill inte vara den som smyger in i salen några minuter efter att passet har börjat. Det är respektlöst mot instruktören och avbryter hela gruppen. Har du bokat in dig på en klass som startar kl. 7 behöver du vara där den tiden.

Annons

6. Ta hjälp av dina vänner

Berätta för någon av dina vänner att du ska gå upp tidigt och träna imorgon bitti. Eller be någon av dem att smsa dig och fråga hur det gick efteråt. De behöver inte bry sig alls om hur din träning gick, men vetskapen om att du kommer behöva stå till svars efteråt kommer få dig att snöra på dig skorna.

Läs också: Gå ner i vikt – med hjälp av morgonljus

7. Känslan efteråt

Istället för att tänka på hur jobbigt det kommer att vara, försök se träningen som något roligt och positivt. Tänk vad härligt det känns efteråt när du är klar. Du kommer känna dig full av energi och det bästa av allt är att du har redan tränat så du har hela kvällen fri.

Foto: IBL

 

Experten: Därför ska du träna direkt på morgonen

Träna på morgonen.

Läs också: Experten: Därför ska du träna direkt på morgonen

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons