Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

7 hälsoproblem du kan förebygga med en promenad!

24 jan, 2020 
Promenader kan förebygga många sjukdomar
Promenader kan minska risken för massor av sjukdomar – bland annat dessa!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Promenader är inte bara härliga – de är otroligt hälsosamma också. Och de har vetenskapen på sin sida. Det finns massor av forskning som visar att en promenad kan göra underverk för vår hälsa.

Forskaren och överläkaren Bette Klarlund Pedersen har nyligen släppt Gå-boken – Promenera för ett hälsosammare liv, som bygger på forskning kring ämnet. Där listar hon några av de största hälsofördelarna med att gå.

”Det är viktigt att gå. Av många orsaker. När vi sätter den ena foten framför den andra gör rörelsen stor skillnad fysiologiskt sett. (…) Om du går minskar du din risk för 35 olika sjukdomar”, skriver hon i boken.

Fördelar med att promenera

Här är några av de hälsoproblem som promenader kan hjälpa till att förebygga och minska.

Demens

De flesta studier pekar på att regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för minnesproblem. Det finns också forskning som visar att fysisk aktivitet minskar risken för demens, medan dålig kondition ökar risken för tidig demensutveckling.

Annons

Depression

Regelbundna promenader kan ge färre depressionssymptom hos personer med lindrig depression. Studier visar också att personer med bra kondition har färre depressionssymptom. Man har också sett att dålig kondition har närmare koppling till depression än fetma.

Stress

Medelintensiv träning, såsom en pulshöjande promenad, kan ha en stressreducerande effekt.

Ångest

Om du är regelbundet fysiskt aktiv minskar du risken för att få ångest, visar forskning. Promenader kan också reducera ångestsymptom och spänningar.

Övervikt

Ökar du mängden steg varje dag ökar du också möjligheten att gå ner i vikt. Det handlar helt enkelt om att du kommer göra av med fler kalorier än innan.

Diabetes typ 2

Studier visar att promenader kan minska risken för diabetes typ 2 med 50 procent. Intervallgång har visat sig ha bra effekt på kroppens blodsockerreglering.

Hjärtsjukdom

Det finns en mängd studier som visar att du minskar risken för hjärtsjukdom genom att vara fysiskt aktiv. Bland annat har man sett att 30 minuters daglig promenad kan minska risken för hjärt- kärlsjukdom med 30 procent. Att gå i högt tempo är allra bäst.

Foto: TT

Läs mer:
Michael Mosley: Vanan som är bättre än 10 000 steg om dagen
Promenadtricket som bränner bort bukfettet!
Så LITE måste du promenera för att minska cancerrisken

Annons