5 vanligaste bovarna som sabbar din löprunda

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det finns vissa saker många av oss gör innan vi ger oss ut i joggingspåret, som gör att löprundan blir allt annat än härlig. Som gör att du känner dig tung eller obekväm och bara vill att det ska ta slut. Och är slöseri med tid och energi, tycker vi. Därför listar vi här 5 av de vanligaste misstagen löpare gör som förstör löppasset – så att du kan undvika dem.

Läs också: 7 bra anledningar att träna löpning året runt

 

1. Stretcha statiskt

Att strecka statiskt innan löpningen är många experter emot. Många menar att det skickar ut signaler om ska hindra musklerna från att bli översträckta, men samtidigt hindrar dem från att kontrahera som de ska. Det gör att löptekniken blir lidande och steget inte lika effektivt.

Istället rekommenderar vi att värma upp genom rask promenad eller lätt jogg i några minuter, följt av rörlig stretch – där du använder lite gungande rörelser, samt dynamiska rörelsemönster som kan liknas vi de du använder under själva löpningen.

 

2. Äta för mycket

Att ladda med pasta strax för ett pass är sällan gynnsamt. Vänta åtminstone 1-2 timmar efter att du har ätit tills att du springer, för att slippa håll, illamående och känsla av tyngd m.m.

Flottig mat, sockerbomber och mat med väldigt mycket fiber kan också få din mage att bete sig på ett oönskat sätt under löppasset. Så tänk på vad du stopper i dig innan. Mellanmål är ett bra knep för att hålla blodsockret jämt och orken uppe även om det går någon timme efter ditt senaste mål mat.

 

3. Skippa toabesöket

Ladda upp med vätska under dagen. Hellre några klunkar många gånger än att du häller i dig en liter vatten när du redan snört på dig skorna. På så sätt kan kroppen ta upp vätskan mer effektivt och du behöver inte stanna mitt i rundan för att lätta på trycket – alternativt störas av kissnödighet.

Läs också: Så hittar du den perfekta löptekniken

 

4. Ignorera kroppen

Visst är det jättebra om du kan pusha dig ut på rundan även om du inte alltid känner för det. Men om du har ont, känner dig hängig eller verkligen, verkligen inte vill. Kanske det är en bra idé att låta bli just den här gången – eller träna något annat.

 

5. Dricka för mycket eller för lite

Oftast får vi höra att vi dricker för lite och att vi ska dricka mer hela tiden – särskilt när vi springer. Men sanningen är att även för mycket vätska kan skada hälsan, då det stör ut saltbalansen i kroppen. Det bästa är att dricka lite men ofta. Två liter vätska per dag är rekommendationen, men det varierar beroende på din storlek och aktivitetsgrad med mer.

Ett bra sätt att hålla koll på sin vätskebalans är färgen på urinet. Väldigt mörkt kiss är ett vanligt tecken på vätskebrist, medan nästan färglöst kan innebära att du har druckit väldigt mycket.

Källa: Runner’s World, Topphälsa

Foto: Thinkstock

 

5 vanligaste myterna om löpning

Löpning

Läs också: 5 vanligaste myterna om löpning

 

 

Redaktionens tips
Dela på: