5 vanliga myter om promenader

myter om promenader

Därför ska du promenera – 5 anledningar
Slå på ljud

Promenader är bland det bästa som finns för vår hälsa – men det finns också en del uppfattningar kring promenaderna som inte riktigt stämmer.

Här reder vi ut 5 vanliga påståenden.

Morgonpromenader på tom mage bränner mest fett.

NJA. Man har sett en liten skillnad, men den är så pass marginell att den knappt räknas. Gör i stället på det sätt som passar dig bäst, som ger dig energi att ta i ordentligt under rundan. Om du bara känner dig trött och hungrig kommer det att smitta av sig på intensiteten på promenaden. Det är bättre att vara pigg och stark.

Promenader är ett effektivt sätt att gå ner i vikt.

BÅDE JA OCH NEJ. I slutändan handlar det om kalorier in och kalorier ut – och där kan promenader ha en inverkan, helt enkelt för att du gör av med kalorier när du är ute och går. En person som är väldigt inaktiv kan få en ganska bra effekt på vikten av att börja promenera. Den som däremot är van att hålla igång och redan har en hög aktivitetsnivå kommer att behöva öka intensiteten ytterligare för att gå ner i vikt. Alternativt se över sin kost.

Det räcker att promenera som träning.

NEJ. För att få hälsoeffekter av din träning behöver du göra mer än att promenera. Dels behöver du konditionsträna på en nivå så att pulsen höjs, dels behöver du träna styrka. Självfallet kan du promenera på ett sätt så att du blir andfådd, och det är tillräckligt. Men den som går lugna promenader behöver öka tempot. När det gäller styrketräning så behövs två till tre pass i veckan, där kroppens stora muskelgrupper involveras, såsom ben, rumpa, mage, rygg och armar.

10 000 steg om dagen är en bra riktlinje.

JA. Även om det exakta antalet steg är omdebatterat, så är det bra att ha ett mål att sikta mot. Forskning visar att den som går färre än 5 000 steg om dagen har en ökad risk för ohälsa. Likaså har man sett att det är positivt att överstiga 7 500 steg. Det är också bra att försöka samla ihop några högintensiva steg om dagen, gärna 3 000 stycken, uppger viss forskning.

Stavar ökar förbränningen.

JA. Alla hjälpmedel och redskap som gör promenaden ännu tuffare kommer att leda till att du bränner mer. Stavar, viktväst och viktmanschetter är några exempel. Promenader i tuffare miljöer än bara raksträckor kommer också att ha en inverkan, såsom i backar och terräng.

Foto: TT

Läs mer:
Michael Mosley: Vanan som är bättre än 10 000 steg om dagen
Promenadtricket som bränner bort bukfettet!
Så LITE måste du promenera för att minska cancerrisken

Utvald läsning