Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

5 överraskande hälsofördelar med att träna yoga

28 apr, 2016 
AvMikaela Råberg
Yoga är inte bara bra för kroppen, den populära tränings- och meditationsformen är även toppen för knoppen och ditt välbefinnande.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

Kroppskontroll, smidighet och mindfulness – det är lätt att förstå varför så många fastnar för yoga.

Förutom att det är en utmaning för kroppen handlar yoga också om den inre resan man gör inom sig själv och det kan påverka allt från midjemåttet till sömnen.

Det här händer i kroppen när du börjar träna yoga:

1. Du blir mer självsäker

Yoga kopplar ihop kropp och sinne på ett speciellt sätt och efter ett tag kommer du känna tacksamhet till vad du faktiskt klarar av – särskilt när du lär dig bemästra vissa avancerade positioner som du aldrig trodde att du skulle klara av. Och ju starkare och säkrare du känner dig desto mer självförtroende utstrålar du.

2. Du gör hälsosammare val

Det är ingen slump att de flesta flitiga yogautövare även är hälsosamma och det har mycket att göra med medvetenheten. Många tänker helt enkelt till en extra gång innan de fyller kroppen med onödiga tillsatser och socker. Dessutom blir de som tränar yoga bättre att skilja på riktig hunger och sug, samt känsloäter i mindre utsträckning.

Annons

3. Du sover bättre

Man sover aldrig så gott som efter ett ansträngande träningspass. Lägg till lite utrensande meditation på det så förstår du varför de som tränar yoga sover både bättre och djupare än andra. För det finns det också belägg i en studie, utförd av Catherine Woodyard.

4. Du blir mer medveten

Med yoga blir du duktigare på att tyda hur din kropp reagerar i vissa situationer och ju mer du lär känna dig själv, desto bättre blir du på att hantera problem och hitta lösningar. Det gör också att du får lättare att stressa ner, enligt en studie från Harvard.

5. Du får mindre ont

Andningen, meditationen, styrkan och stretchen hjälper till att lindra olika typer av smärta. Fibromyalgi, migrän och ryggproblem är bara några av krämporna som du kan få bukt med genom yogan, visar studier från bland annat Harvard.

Källa: Lifehack Foto: TT

Läs mer:

Yinyoga för nybörjare – 5 sköna övningar

8 sköna yogaövningar som ger bästa starten på morgonen

Så lite behöver du yoga för att förbättra hälsan

Annons