Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Balansträning

10 envisa myter om träning – vi reder ut!

09 jul, 2018
Sofia Åhman gör övningen musslan
Den som tränar tungt blir ”bitig” – och den som inte svettas tar inte i tillräckligt. Eller hur är det? Här avslöjar Sofia Åhman träningsmyterna som ständigt upprepas.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

Det finns många uppfattningar kring hur man ska träna för att uppnå vissa resultat. Det kan till exempel vara att man ska träna före frukost eller välja lågintensiv för att bränna fett. Och visst kan det vara så att vissa får bättre resultat av att träna på ett visst sätt, medan andra föredrar något helt annat. För att räta ut några vanliga frågetecken har vi tagit hjälp av MåBra:s tidigare motionsexpert Sofia Åhman. Vad är egentligen myt och vad är sanning?

Man klarar sig länge på en bra grundkondition

– Nja. Självklart är det bra att ha en bra grund i sin träning, men kondition är dessvärre en färskvara. Redan efter en vecka eller två kommer du att märka skillnad i ork. Men efter ett sådant kort uppehåll går det snabbt att komma tillbaka. Om du däremot slutar träna under en längre period kommer det att ta längre tid att hitta den gamla formen. Då påverkas nämligen kapacitet som har med hjärta, lungor och cirkulation att göra.

Annons

Lågintensiv träning bränner mer fett än högintensiv

– Både ja och nej. Lågintensiv träning bränner en lite större andel fett under själva passet, men vid högintensiva pass får du en högre efterförbränning, så det brukar jämna ut sig över ett dygn. Dessutom får du mer effekt på kort tid av högintensiv träning. Du hinner ju kanske springa två femkilometersrundor på den tid du hinner ett varv när du promenerar. Egentligen är det intressanta inte hur mycket fett vi bränner, utan hur många kalorier vi gör av med. Ju kortare tid du tränar, desto hårdare måste du jobba för att kunna förbränna lika mycket som ett längre pass. Det allra bästa är att träna hårt och länge.

Styrketräning gör att man blir stor

– Nej, det stämmer inte. Hur musklerna ser ut hos olika personer är oftast genetiskt. Vissa får snabbt stora muskler, medan andra har lite mindre. Men ju mer du tränar, desto större och starkare blir de naturligtvis. Däremot tar det år innan musklerna blir riktigt stora. Muskler hjälper dessutom till att ge förbränningen en skjuts.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Svettas du inte tar du inte i tillräckligt hårt

– Nej, svettmängden behöver inte alls ha att göra med hur hårt du tränar, utan här spelar andra faktorer in. Bland annat avgör genetiken hur mycket du svettas. Dessutom har kläderna och temperaturen en inverkan. Däremot tenderar vältränade att svettas mer än andra, vilket beror på att de har tränat upp sitt ”avkylningssystem”.

Annons

Man måste äta direkt efter träningen

– Det spelar egentligen ingen större roll. Visst kan du äta direkt efteråt, men lika gärna vänta tills du kommit hem från träningen – i alla fall om du är en vanlig motionär. Det viktiga är att du får i dig något. Ska du träna flera pass på en dag kan det dock vara bra att fylla på energidepåerna så snabbt som möjligt.

Stretchning kan förebygga träningsvärk

– Nej, dessvärre finns det inga belägg för det. Däremot kan stretchningen bidra till att du blir mer rörlig och det är ju positivt på alla sätt. Dessutom kan det ge en skön känsla efter ett pass.

Träning är bra för viktminskning

– Visst bränner du kalorier av att träna, men dessvärre gör man ofta av med mindre än man tror. En halvtimmes medelintensiv löptur bränner till exempel omkring 375 kalorier, det motsvarar bara ett par stora bananer. Så vill du gå ner i vikt behöver du först och främst se över din kost. Men träningen är ett jättebra hjälpmedel, som dessutom hjälper till att forma kroppen.

Annons

Man måste vara vig för att yoga

– Nej, det är ju det yogan är till för, att man ska bli mer rörlig. Tänk på att det finns massor av olika typer av yoga samt olika nivåer. Börja enkelt så ska det inte vara några problem, även om du är stel.

Man kan välja var man vill förbränna fett

– Nej, det kan man inte. Det går till exempel inte att träna bort fettet på magen eller ”gäddhänget” på armarna. Däremot kan du ju stärka musklerna på olika ställen, vilket kan ge en fastare hud och känslan av mindre fett. Det allra bästa sättet att öka sin totala förbränning är att träna både kondition och styrka.

Träningsvärk är ett tecken på att man tränat hårt

– Nej, träningsvärk beror snarare på att man gjort något som kroppen och musklerna inte är vana vid, något ovant. Det kan vara nya övningar som gör att du använder musklerna på ett nytt sätt. Det är därför vi behöver variation i träningen, så att kroppen inte hinner bli allt för van vid vissa rörelser, för då blir träningen inte lika effektiv.

Annons

Läs mer:

Vanliga myter om konditionsträning

6 myter om protein och träning

Träna dig starkare och slankare – på bara 6 veckor

Annons