Annons

Annons

Torr och kliande hårbotten? Här är 5 vanliga misstag

Torr och kliande hårbotten? Här är 5 vanliga misstag

Torrt hår med kliande hårbotten? Det går att göra något åt det!

Vintern är inte bara en utmaning för din hud – ditt hår får också kämpa! Torr och kliande hårbotten den här tiden på året är väldigt vanligt, men det finns saker du kan göra för att lindra problemen, här listar vi några!

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Det är inte bara ansiktet och kroppen som kan lida av det kalla klimatet under vinterhalvåret. Även vår hårbotten påverkas och kan bli torr, strama, klia och till och med börja flagna.

Läs också: Hur får jag tjockare hår? Experten svarar!

Annons

Rätt produkter är visserligen A och O, men det finns andra saker du kan göra för att förebygga den krackelerande känslan. Och vissa misstag du ska undvika som faktiskt kan förvärra situationen.

Gilla MåBra på Facebook

5 vanliga misstag som kan förvärra din torra hårbotten – och hur du undviker dem:

Föning med värme

Det är inte bara ett kallt och blåsigt utomhusklimat som påverkar hårbotten negativt, även den torra inomhusluften gör sitt. Och då är det ganska enkelt att räkna ut att värmeföning inte är det klokaste att göra när din hårbotten börjar strama och klia.

Tips: Undvik att utsätta hårbotten för värme från exempelvis hårfön och stylingredskap i den mån det går. Lufttorka hellre håret eller föna inte på det varmaste – och inte heller varje dag.

Om du ändå måste föna och styla: Värmeskydd från Lernberger Stafsing (reklamlänk via Apprl) skyddar håret mot slitage. Läs mer och köp här.  (reklamlänk via Apprl)

Överdrivet tvättande

Att tvätta håret varje dag tröttar ut hårbotten och kan rubba den naturliga balansen som håller den återfuktad. När det är kallt ute och torrt inne är din hårbotten extra utsatt och känslig för att övertvättas.

Läs också: 10 tips som håller håret hälsosamt

Tips: Sprid ut schamponeringen och tvätta inte håret varje dag. Det kan kännas jobbigt att avvänja håret till en början, men det är definitivt värt det.

När du tvättar: Schampo från Maria Nila (reklamlänk via Apprl) som behandlar och förebygger mjäll och hårbottenproblem. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Sträva efter att tvätta håret två gånger i veckan, däremellan räcker det att skölja igenom kalufsen med varmvatten och lite balsam.

Foto: Dan Gold/Unsplash

Uttorkande produkter

Precis som att du inte vill smörja in ansikte och kropp med uttorkande krämer bör du se upp med vad du använder på huvudet. Det många inte tänker på är att schampo kan torka ut hårbotten och det gäller främst varianterna som innehåller sulfater. Sulfaterna tillsätts för att schampot ska löddra och är uttorkande för både hår och hud.

Läs också: Så stylar du ditt hår – efter din ansiktsform

Tips: Undvik produkter med sulfater, ämnet kan även gå under namn som sodium laureth sulfate och sodium lauryl sulfate. Välj istället skonsamma produkter som vårdar och ger fukt till både hår och hårbotten.

Välj istället: Sulfatfritt schampo från Schwartzkopf (reklamlänk via Apprl) , främst för färgat hår. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Fel stylingprodukter

Det är inte bara schampot som kan verka uttorkande för hårbotten, även produkterna du har i håret kan påverka den naturliga balansen och för starka ämnen kan leda till klåda, en stramande känsla och hudflagor.

Tips: Välj stylingprodukter med skonsamma ämnen. Har din hårbotten redan tagit stryk finns det en mängd vårdande produkter som är anpassade för att återställa balansen och ge extra fukt.

Läs också: Hårvård: 10 missar du gör som förstör håret

Undvik produkter som innehåller uttorkande alkohol. Dessa brukar finnas i vissa hårsprayer och hårmousse och kan gå under namnen alcohol denat, propanol, SD alcohol, propyl alcohol och isopropyl alcohol.

Styla istället med: Vårdande och mjukgörande stylingkräm från Living Proof (reklamlänk via Apprl) mot frissigt hår. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

Uttorkande mat och dryck

Kosten har stor betydelse för hur vi mår, så självklart kan din hårbotten påverkas av vad du stoppar i dig.

Tips: Återfukta kroppen inifrån genom att hålla dig återfuktad – slarva inte med att dricka vatten. Nyttiga omegafetter, som bland annat finns i fet fisk, avokado och nötter, kan också göra gott för din hårbotten. Alkohol och mycket kaffe kan däremot verka uttorkande.

 

Bossta med: Omega 3-tillskott från Pharbio (reklamlänk via Awin) , omega 3, magnesium och vitaminer. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin)

Källa: Kurera, Schwarzkopf, The every girl Foto: Alex Suprun/Unsplash

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…