Annons

Annons

Stress och depression ökar risken att utveckla cancer

Att stress är dåligt för hälsan vet vi vid det här laget. Men enligt forskning kan din stressnivå vara det som avgör om du får cancer eller inte.


Studier visar att personer som varit med om traumatiska händelser, som lider av posttraumatisk stress eller depression, har större risk att drabbas av vissa sorters cancer, bland annat lungcancer och bröstcancer.

Annons

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

Varför det är så vet ingen ännu, men ett forskarteam på Karolinska Institutet vill ta reda på det. En av dessa är Fang Fang, forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och bio­statistik.

– Vi är intresserade både av frågan om allvarlig stress kan orsaka cancer och om den kan påverka prognosen för dem som drabbas, säger hon till Medicinsk Vetenskap.

Biologisk förklaring

Man kan lätt tänka sig att sambandet kan bero på att den som drabbas av stress eller depression också blir sämre på att ta hand om sig själv. Man kanske äter sämre och rör sig mindre på grund av sitt psykiska mående – två aspekter som är bevisat länkade till högre cancerrisk. Men en annan ny studie pekar på en biologisk förklaring.

– Även här såg vi att kvinnor som förlorat ett barn hade ökad risk att senare drabbas av livmoderhalscancer. Men vi såg också att dessa individer hade en ökad risk att bli infekterade av HPV-virus, som förknippas med denna typ av cancer. De hade också högre nivåer av virus i kroppen och de hade oftare den typ av virus som är kopplad till hög cancerrisk. Resultaten tyder på att dessa kvinnor har ett försämrat immunförsvar på grund av den psykologiska stress de upplevt, även om orsakssambanden inte går att slå fast enbart utifrån dessa iakttagelser, säger Fang Fang.

Läs också: Cancer: Ny metod får cancerceller att dö

Andra studier stärker de svenska forskarnas teorier. Vid University of Texas har forskning visat att stress gör kroppen sämre på att ta hand om cancerceller.

Sammanfattat har kroppen tre sätt att kämpa mot cancer: Immunsystemet hindrar canceragenter från att invadera kroppen, vårt dna reparerar onormala celler som kan utvecklas till cancer, eller så dödar kroppens T-celler eventuella cancerceller. Alla dessa tre försvar fungerar sämre om du är stressad.

Cancern får hjälp av stress

 

Det är även bevisat, av en ny studie från Monash University i Australien, att stress kan göra att cancern sprider sig snabbare i kroppen. Detta genom att stresshormonet adrenalin får lymfsystemet att jobba hårdare – och cancer sprids bland annat genom lymfkärl och lymfkörtlar.

Och Dr. Barry Spiegel, en ledande forskare inom psykosomatisk medicin, kunde i en studie se att kvinnor med metastatisk bröstcancer levde längre, och deras cancerspridning saktade ner, om de gick i en terapigrupp.

Läs också: 8 tecken på att din hälsa tar skada av all stress

Stress ger troligtvis inte cancer i sig självt – men genom att försämra immunförsvaret ökar riskerna då kroppen blir sämre på att kämpa mot alla cancerogena ämnen vi utsätts för dagligen. Genom att lära oss hantera den stress vi utsätts för kan vi alltså inte bara minska risken för utbrändhet, utan också minska risken att drabbas av en sorts cancer som hade kunnat förebyggas.

Källa: KI, Illustrerad vetenskap, Psych Central  Foto: IBL

 

Psykologens 5 bästa övningar mot stress

Läs också: Psykologens 5 bästa övningar mot stress

 

 

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…