Annons

Annons

Smartaste träningen just nu: trädgårdsarbete!

Bättre fysik och gladare humör - att jobba med den grönskande uteplatsen är inte bara en lisa för själen. Lär dig skörda alla fördelar med trädgårdsarbetet.


En holländsk studie visar att trädgårdsskötsel kan minska stressymtom minst lika effektivt som en god bok och favoritfåtöljen.

En testgrupp fick utföra en stressande uppgift och delades därefter in i två grupper. Den ena fick sitta inomhus och läsa medan den andra gruppen fick utföra klassiska trädgårdssysslor under 30 minuter. Efteråt noterades att personerna som arbetat i trädgården var på bättre humör och hade lägre nivåer av stresshormonet kortisol jämfört med den grupp som suttit inomhus och läst.

Annons
Bränn kalorier med trädgårdsarbete!

Bränn kalorier med trädgårdsarbete!

Att trädgårdsarbete ger ett bättre humör kan också en norsk studie intyga. Där fick personer diagnostiserade med depression odla blommor och grönsaker under sex timmar varje vecka. Efter tre månader upplevde över hälften av deltagarna stora förbättringar med den psykiska hälsan. Och effekten satt i länge: deltagarna upplevde en humörhöjande effekt i tre månader efter trädgårdstestet hade avslutats.

Gräv djupare: Trädgårdsterapi får kvinnor att må bättre

Att arbeta i trädgården ger också fysiska resultat. Blodcirkulationen ökar och rörelsemönstret stärker både muskler och leder på ett skonsamt sätt.

Forskare: Trädgårdsarbete är bättre än jogging

Dessutom får du frisk luft och en fin solbränna på köpet!
Källa: Health.com
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…