Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Victorias första ord om kungens hälsa inför operationen

15 feb, 2023 
Victoria och Carl XVI Gustaf
I veckan berättade hovet att Carl XVI Gustaf tvingas till en hjärtoperation.
Hans dotter, kronprinsessan Victoria, befinner sig nu i Australien men känner sig trygg rörande kungens hälsa.
Annons
Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparetBrand logo
Kungen och Silvias kärlekshistoria – så träffades kungaparet

Sveriges kung, Carl XVI Gustaf, kommer att opereras till veckan, det berättade hovet i ett pressmeddelande under tisdagen.

“På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet”, skriver kungahuset.

Efter operationen kommer kungen att behöva vila i närmare två veckor, vilket gör att flera av hans planerade resor runt om i landet, bland annat Gävleborgs och Västerbottens län, kommer att behöva skjutas upp till våren.

“Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan”, skriver hovet i pressmeddelandet och gör klart att han ska vara tillbaka på banan efter 3 mars.

Annons

“Tacksam för den hjälp som man faktiskt kan få i Sverige”

Kronprinsessan Victoria befinner sig nu på ett besök i Australien tillsammans med prins Daniel. Syftet med resan är att stärka relationerna länderna emellan och att främja svenska näringslivsintressen, enligt hovet.

I en intervju med TT uttalar sig kronprinsessan om sin pappas operation, och det verkar inte finnas någon större oro hos henne.

– Det är väl tyvärr sånt som i bland behöver ske. Men personligen känner jag mig väldigt trygg med att pappa kommer att vara i goda händer. Och jag är tacksam för den hjälp som man faktiskt kan få i Sverige, säger Victoria till nyhetsbyrån.

Behöver inte ställa in resan

Under sin vistelse i Australien har Victoria och Daniel bland annat besökt nationalparken Namadgi utanför Canberra, som drabbades hårt av skogsbränderna som rasade 2020.

Där fick paret göra ett studiebesök på ett rehabiliteringscenter för koalor.

Kronprinsessan Victoria hänge med koalor i Canberra.
Kronprinsessan Victoria hänge med koalor i Canberra.

Efter besöket i Australien väntar ett annat oceaniskt, nämligen Nya Zeeland. Dit flyger kronprinsessparet på torsdag, och kommer att tillbringa tre dagar i Wellington och Hamilton.

Kungens hjärtoperation kommer inte att påverka deras planer.

– Nej, det ska det inte göra, försäkrar kronprinsessan kronprinsessan Victoria till TT.

Besöken görs efter önskemål från regeringen, och med sig har de statsrådet Johan Forssell som representerar myndigheten.

Foto: TT

Annons