Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Kungen hjärtopereras – tvingas ställa in viktiga besök

14 feb, 2023 
Kung Carl XVI Gustaf
Kung Carl XVI Gustaf ska opereras i hjärtområdet.
Det meddelar hovet i ett pressmeddelande.
Annons
Kung Carl XVI Gustaf om minnet med Prins Philip - intervjuas i "Värvet"Brand logo
Kung Carl XVI Gustaf om minnet med Prins Philip - intervjuas i "Värvet"

Nästa vecka ska Sveriges kung, Carl XVI Gustaf, genomföra en operation. Det rör sig om ett ingrepp som ska genomföras med titthålsteknik i hjärtområdet, skriver hovet i ett pressmeddelande.

“På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomför H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet”.

Tvingas ställa in

Efter ingreppet kommer kungen att behöva skjuta upp sina planerade åtaganden en tid. Enligt hovet rekommenderas nämligen ”en tids stillhet”. Efter den 3 mars ska han vara tillbaka på banan, och uppdragen kommer att genomföras senare i vår.

“Kungen mår bra och hans officiella program fram till operationsdagen genomförs enligt plan”, försäkrar hovet.

Annons

Det åtaganden som påverkas är bland annat besök i Gävleborgs och Västerbottens län som planerades med anledning att kungen firar 50 år på tronen, samt en avskedsaudiens för Nordmakedoniens ambassadör och ett besök på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Drabbades av covid

Hovet uttalar sig sällan om kungafamiljens hälsa, men i början av förra året meddelades det att kungen och drottning Silvia insjuknat i covid-19, och att de isolerat sig.

“Kungen och Drottningen, som är fullvaccinerade med tre sprutor, har lindriga symptom och mår efter omständigheterna väl”, skrev kungahuset i ett pressmeddelande i januari i fjol.

En knapp vecka senare rapporterades det att de tillfrisknat.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT/TT

Annons