Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Vässa CV:et och få drömjobbet – 10 tips

13 aug, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Har du hittat ditt drömjobb men är osäker på om ditt CV pallar trycket? Trots att du har relevant utbildning, rätt kompetens och gedigen erfarenhet kan ett CV som inte står ut falla mellan stolarna. Här är 10 sätt att vässa CV:et och föra dig närmare ditt drömjobb.
Annons

1. Kontaktuppgifter och hyperlänkar

Ska vara väl synliga och stå längst upp på CV:et. Ha med ditt fulltaliga namn, telefonnummer och e-mailadress. Ta även med din LinkedIn-profil och eventuell hemsida eller blogg (om de används i professionellt syfte). Använd en hyperlänk till dessa. Markera texten du vill länka (till exempel ”Min LinkedIn-profil”), högerklicka, välj ”infoga hyperlänk”. Klistra in URLen till din LinkedIn-profil.

Läs också: Därför vill fler än hälften byta jobb

2. Håll det kort

Rekryterare har ofta en hög ansökningar att gå igenom och varken hinner eller orkar ta sig igenom flera sidor av samma CV. Håll ditt CV kort, helst en A4, och behåll bara den text som verkligen säger något.

3. Använd inte samma CV till alla jobb du söker

Ha ett grund-CV som du ändrar utifrån hur tjänsten du söker ser ut. På så sätt sparar du tid (eftersom du inte behöver göra ett nytt CV varje gång) men du ger också ett seriöst intryck till rekryteraren när du har personifierat CV:et.

Annons

4. Bild eller inte?

Här råder delade meningar och det är upp till dig vad du vill göra. Väljer du att använda en bild är det viktigt att det syns att det är du, att den är professionell och tydlig. En professionell bild betyder dock inte ”stel bild framför vit vägg” – söker du ett kreativt jobb kan en professionell bild snarare innebära annorlunda och vågad.

Läs också: 15 bilder som sammanfattar livet perfekt

5. Spara ditt CV som en PDF-fil

Ett fel många glömmer är att spara sitt Word-dokument i PDF-format. På så sätt kan vem du än skickar filen till öppna den utan problem. Glöm inte bort att spara filen som ditt namn, till exempel ”CV_Thowe_Wagner”. Den du skickar filen till kan läsa vad du döper den till och döper du den på måfå till något som ”ghkFs9h” ger du ett oseriöst intryck.

6. Fokusera på ditt personliga brev

Ett personligt brev är till för att du ska kunna motivera varför du vill ha jobbet och vad du kan erbjuda företaget. Tänk dig in i arbetsgivarens situation. Vad kan just du erbjuda företaget? Varför vill du jobba just hos dem?

Annons

7. Detaljläs jobbannonsen

Om det finns en jobbannons ute har du flera ledtrådar redan där eftersom det skvallrar vilken profil företaget är ute efter. Markera de egenskaper och kompetenser som nämns och efterfrågas. Vilka av dessa har du själv? Använd liknande ord eller betydelser när du beskriver dig själv och varför du är rätt för jobbet. Men glöm inte att spara jobbannonsen! Blir du kallad till intervju är det bra att ha den i färskt minne så du vet vad du ska trycka lite extra på.

Läs också: 11 tips som underlättar när du vill byta karriär

8. Undvik klichéer

”Jag trivs med många bollar i luften”, ”Jag är stresstålig”, ”Jag jobbar bra både självständigt och i grupp”. Dessa meningar spelar ingen roll om du inte förklarar hur du menar. Ge ett exempel på när du under stress presterade över förväntan och hur du senast samarbetade på ett fördelaktigt sätt.

9. Beskriv vilka resultat du har åstadkommit

Annons

Istället för att enbart spalta upp arbetsuppgifter och kompetenser ska du beskriva vilka resultat du har uppnått tack vare dessa. Gärna med siffror, till exempel ”Budgetansvar för 10 miljoner kronor”.

10. Stå ut från mängden

Ring gärna och presentera dig själv för den som är ansvarig för rekryteringen. Berätta att du är intresserad för tjänsten och att du har några korta frågor om den (eller rekryteringsprocessen). Håll dig kort och precist och försök vara så genuin som möjligt.

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

7 vanliga stressdrömmar om jobbet – så här tyder du dem

Läs också: 7 vanliga stressdrömmar om jobbet – så här tyder du dem

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons