Varorna och tjänsterna som blivit billigare – trots inflationen

Smink, purjolök och blomkål – några av sakerna som blivit billigare.

Corona, transportproblem, hög inflation, rusande el- och drivmedelspriser, krig och världsoro… Många är de saker som nu gjort det dyrare att leva på flera fronter.

Men det finns varor och tjänster som överlevt motgångarna, i alla fall än så länge. Antingen så står de kvar på samma pris eller så har de blivit billigare.

Så håller du koll på din ekonomi
1:47

Efter reklamen: Så håller du koll på din ekonomi

(1:47)

Slå på ljud

Varor som blivit billigare

Listan ger ingen garanti för att de här varorna kommer att fortsätta vara billiga framöver. Men enligt SCB har det sett ut som följer under perioden maj 2021 till maj 2022.

Purjolök

Priset på purjolök har under perioden minskat med nästan 57 procent. Även blomkål (-20 procent) och gurka (-9 procent) är billigare just nu. Men grönsakspriser varierar kraftigt från år till år även i vanliga fall och det är svårt att veta när och om inflationen kommer att spela in eller ej.

Inrikes flygresor

Priset på inrikesflygresor har minskat med 27 procent under perioden. Även långfärdsbuss (-22 procent) och biluthyrning (-12 procent) har blivit billigare. Däremot har det mesta annat i transportväg blivit dyrare.

DVD-film

Priset för DVD-filmer har minskat med 21 procent under perioden. Även spelkonsoler (-13 procent) och mobiltelefoner (-8 procent) har blivit billigare. Äldre teknik blir ofta billigare när det kommer några uppdaterade varianter, vilket gör att priserna kan skilja sig väldigt.

Kosmetika

Priset på kosmetika har minskat med nästan 7 procent under perioden.

Lista: Vanliga matvaror som riskerar att rusa i pris 2022

Varor som stannat i pris

Under perioden maj 2021 till maj 2022 finns det också flera varor som stått still i pris. Många av dem kommer förmodligen att höjas framöver, men just nu kanske man kan försöka njuta av att de inte höjts.

Läkemedel

Priset på läkemedel har minskat med 0,5 procent under perioden. Det är en väldigt liten minskning som troligtvis beror på att många läkemedel blir billigare när patenten går ut. Samtidigt kommer ofta nya som blir dyra, även om konsumenten inte märker det.

Brännvin

Priset på brännvin har ökat med 0,45 procent under perioden. Utvecklingen står i princip still. Alkohol och tobak överlag har påverkats lite hittills, men priserna förväntas stiga. Särskilt då regeringen också aviserat om skattehöjningar på alkohol och tobak.

Böter

Priser som sätts av den offentliga sektorn har i regel stått still de senaste månaderna. Till exempel parkeringsböter och andra avgifter som politikerna bestämmer över.

Men också kostnaden för att bada på ett kommunalt badhus, tandläkarbesök eller priserna i kollektivtrafiken bland annat. Förr eller senare lär prishöjningar även på dessa områden komma.

Källa: Dagens nyheter, SVT Nyheter

Foto: TT

Utvald läsning