Lista: Vanliga livsmedel som riskerar att rusa i pris 2022

22 mar, 2022 
kvinna som handlar och lax och grönsaker
Här är några av de livsmedel som enligt experterna redan ökat markant i pris och riskerar att rusa ytterligare om världsläget förvärras.
Annons

Många dåliga saker har hänt på en gång: Från corona och transportproblem till hög inflation, rusande el- och drivmedelspriser och till råga på det krig och världsoro. Det har gjort att det blivit dyrare att leva, på många olika fronter.

Inflationen steg med 4,5 procents årstakt i februari, vilket är den högsta siffran sedan 1993. Men enligt SCB ökade också livsmedelspriserna på bred front i februari. Detta på en prisökningstakt som sedan innan var hög. Och det kommer bara att bli ännu dyrare. Många kommer få det tufft. Riktigt tufft.

– Priserna kommer att gå upp, och de kommer att gå upp snabbare fram till sommaren och troligen därefter, varnar Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen, i TV 4.

5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

Även LRF varnar för underskott på i princip alla slags livsmedel i höst och vinter, lutat på de stigande diesel- och energipriserna tillsammans med brist på bland annat konstgödsel och andra insatsvaror. Priserna har ökat 10-20 procent på bara några månader.

Annons

Bland annat har spannmålspriset skjutit i höjden, vilket slår hårt mot de företag som använder mycket spannmål i sitt foder.

Recept.se Nyhetsbrev

– Ukraina och Ryssland exporterar 30 procent av världens samlade spannmålsproduktion. Kriget har satt hela försörjningen ur spel, säger Palle Borgström, ordförande på LRF, och menar att det extrema läget kan tvinga många till konkurs.

– Jag har aldrig sett en situation i närheten av så illa som det är nu, säger han till Aftonbladet.

Exempel på matvaror som kommer bli dyrare och i värsta fall bristvara 2022

Kaffe

Kaffe har ökat nästan 30 procent i pris det senaste året. Det har egentligen hittills inte så mycket med ovan nämnda faktorer att göra utan till största del en eftersläpningseffekt till följd av missväxt och frostnätter i Brasilien

Svenskt kött

Dyrare foder och med det bönder som riskerar att gå i konkurs kan skapa både prishöjningar och brist på svenskt kött i hyllorna senare i år.

Annons

Kyckling

Detsamma gäller kyckling och ägg.

Grönsaker

Grönsaker ökar i pris på grund av högre fraktkostnader.

Bröd och pasta

Mjölet i har blivit sju-åtta procent dyrare på ett år och de flesta spannmålsbaserade varor riskerar att bli ännu dyrare på grund av kriget.

Färsk lax

Dyrare uppfödning och transporter av lax till Sverige har i stor omfattning bidragit till högre priser på lax.

Källa: TV 4, Aftonbladet, Svd

Annons