Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Läkarens varningar för kommande vädret – ”extrema temperaturer”

17 jun, 2021 
Personer som badar i strålande solväder
SMHI larmar för inkommande heta vindar från Medelhavet, och överläkaren menar att det finns risker med det som vi ska ta på allvar. Så blir vädret i landet kommande dagar och så ser prognosen ut för midsommarhelgen.
Annons
<strong>TV:</strong> <strong>Så hanterar du värmen - 5 tips för varma sommardagar</strong>Brand logo
TV: Så hanterar du värmen - 5 tips för varma sommardagar

Som vanligt i vårt avlånga land kan temperaturerna mellan norr och söder variera mycket. Dock är det ett par dagar nu framöver där det spås bli varmt i princip alla delar av landet. På sina ställen spås det bli värmebölja.

Se ocksåså blir vädret sommaren 2021 och allt du kan göra sommaren 2021 enligt nuvarande coronarestriktioner.

Värmebölja till helgen

Det ser på många håll ut att bli sol och 30 grader varmt tre dagar i rad. På sina ställen väntas det bli hela 32 grader. Det är bara i de nordligaste delar av Norrland som en viss molnighet och lägre temperaturer spås komma. Något som kan vara påfrestande för kroppen, särskilt som riskgrupp.

Annons

– Det är ganska extrema temperaturer när man tänker på hur våra kroppar fungerar, säger Richard Fletcher, överläkare och specialist i akutsjukvård, till Expressen, och fortsätter:

– Att bibehålla 37 grader i den temperaturen kostar massor av vätska.

Särskilt varmt meddelar SMHI att det kommer bli i Östergötland, Kalmar län, Västmanland, Södermanland, Roslagskusten, Skåne, Halland, Kronoberg, Jönköpings län, Upplandskusten och delar av Västra Götaland.

Överläkaren Richard Fletcher
Richard Fletcher, överläkare och specialist i akutsjukvård, vid Danderyds sjukhus. Foto: Expressen/Privat.

Uppmanar även unga att vara försiktiga

Även om de med bakomliggande sjukdomar och hög ålder drabbas värst av extrem värme, så ska det inte nonchaleras av unga vuxna menar Richard.

Annons

– Vi har de som är yngre och inte tar det på allvar, som ligger ute och steker sig och tror att det räcker med att dricka snaps. Då går det inget bra, säger han till Expressen.

Se ocksåså överlever du i värmen – sjuksköterskans 3 bästa tips.

Han uppmanar samtliga att hålla sig i skuggan under dygnets varmaste timmar och att inte glömma att fylla på ordentligt med vätska.

Väderkartan i sändning av TV4:s Nyhetsmorgon. I bild: Linda Eriksson, Soraya Lavasani och Anders Pihlblad
Vädersändning i onsdagens Nyhetsmorgon. Foto: TV4.

Meterologen Linda Eriksson berättar också i TV4:s Nyhetsmorgon att det under kommande dagar på många ställen i landet finns stor risk för skogsbränder.

– De uppstår lätt och kan spridas väldigt väldigt snabbt, meddelar hon.

Så blir vädret på midsommarafton och midsommardagen

– Vi har kvar ganska varm luft från denna fredag till nästa fredag, lite svalare när vi kommer fram där på fredagen. Då blir det riktigt midsommarväder. Växlande molnighet och runt 20 grader, och någon lokal skur, meddelar Linda i samma sändning av Nyhetsmorgon.

Klockan 14.00 midsommarafton är lägsta temperaturen i landet 13 grader i övre Lappland och högsta 22 grader i Uppland och Stockholm.

<strong>TV: Trött på mygg? - Här är 5 tips för att slippa sommarplågan</strong>Brand logo
TV: Trött på mygg? - Här är 5 tips för att slippa sommarplågan
Annons