Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Världens första vaccin mot borrelia ska testas i Sverige

04 jun, 2021 
Ben med en röd borreliafläck
För första gången har ett läkemedelsbolag lyckats ta fram ett vaccin som kan fungera mot borrelia. Nu ska det testas i Sverige.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

Borrelia orsakas av bakterier som sprids via fästingar. Sjukdomen finns i nästan hela Sverige. Om man inte får behandling kan borreliainfektionen sprida sig till lederna och nervsystemet.

Forskare menar också att borrelia blir allt vanligare i framtiden med tanke på att klimatet blir allt varmare. Klimatförändringarna ökar också risken för en ökad antibiotikaresistens – och idag är antibiotika det enda man har att sätta in mot borrelia. Att snabbt hitta ett vaccin har därför haft hög prioritet.

Vaccin mot borrelia testas i Blekinge

Nu har läkemedelsjätten Pfizer lyckats ta fram ett vaccin som ska testas mot borrelia under ett år, bland annat i Sverige. Vaccinet ska testas i Blekinge som är ett särskilt riskområde. Jämjö och Rödeby har blivit utvalda som testplatser.

Annons

– Vi vet att borrelia är vanligt förekommande i Sverige och vi hoppas att det här vaccinet ska kunna kan bidra till att förebygga sjukdomen, säger Andreas Palmborg, medicinsk ansvarig för vacciner på Pfizer Sverige till Läkemedelsvärlden.

Tanken är att vaccinet ska fungera i hela världen.

Då startar vaccineringen mot borrelia

Det som gör vaccinet unikt är att det både ger antikroppar och går över i fästingen och dödar borreliabakterien i tidigt stadium.

Vaccintestet ska ledas av Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge Tekniska Högskola. Han har även varit med och tagit fram vaccinet. Man inleder nu en förstudie för att man ska få en uppfattning om hur vanligt det är med borrelia, vilka typer av borrelia det finns och vilka personer som insjuknar. Själva testvaccineringen inleds nästa år.

Förhoppningen är att ett färdigt vaccin mot borrelia ska finnas inom några år.

Foto: TT

Annons