Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anders Wallensten – därför försvann han från offentligheten

26 nov, 2020 
Anders Wallensten och nya boken Hälsogåtan
Saknar du också biträdande statsepidemiologen vid Folkhälsomyndigheten, Anders Wallensten? Det var länge sedan vi så honom på någon av presskonferenserna. Här är anledningen.
Annons
5 virtuella och coronasäkra sätt att umgåsBrand logo
5 virtuella och coronasäkra sätt att umgås

Under våren och sommaren såg vi honom som statsepidemiologen Anders Tegnells stand in på Folkhälsomyndighetens då dagliga presskonferenser om coronviruset. Men nu var det länge sedan vi fick se Anders Wallensten i rutan.

Läkaren blev oväntat uppmärksammad för sitt utseende, och fick snabbt smeknamnet "Snygg-Anders", samt den egna hashtaggen #smittskyddsbae. Hans trygga och proffsiga framtoning gjorde honom bara ännu mer populär.

Men när sommaren kom minskade antalet smittade av coronaviruset och antalet dödsfall, och myndigheten drog även ner på antalet presskonferenser, till två i veckan. Då försvann också Anders Wallensten.

Men vad gör Anders Wallensten idag?

Anders Wallensten är kvar på tjänsten som biträdande statsepidemiologen vid Folkhälsomyndigheten, men har valt att inte vara med på presskonferenserna längre.

Han tackar också konsekvent nej till intervjuförfrågningar från journalister. Det berättar FHM:s pressekreterare Christer Janson för Expressen:

Annons

”Anders Wallensten jobbar på som vanligt i myndigheten och har mycket att göra – han har valt att inte ta pressträffar och de flesta mediafrågor under en tid”, svarar Christer Janson i ett mejl till kvällstidningen.

Tidigare har Wallensten sagt till Dagens Nyheter att han tyckte att presskonferenserna var oerhört påfrestande psykiskt, och att utfrågningarna med journalister efter konferenserna var jobbiga.

– Man känner sig ganska utsatt, sa Anders Wallensten då.

Anders Wallensten har skrivit boken Hälsogåtan

Den 29 december i år kommer hans första bok, Hälsogåtan, ut. Han har tidigare berättat hur träningen varit viktig för honom under våren för att orka med stressen och pressen, och hälsa har alltid varit ett stort intresse.

– Trots att jag är läkare och intresserad av hälsa och träning kände jag att jag blev mer och mer förvirrad och frustrerad. Nya hälsotrender, tips och råd sköljer över oss helat tiden. Eftersom jag är nyfiken av mig har jag testat det mesta, olika träningsformer, kalla duschar, smoothies och shots, meditation och mycket mer, tills jag kände att det fick räcka. Jag ville veta vad som verkligen spelar roll. Därför grottade jag ned mig i litteraturen om vårt ursprung och i forskarrapporter för att reda ut svaret på den, i min mening, förbryllande hälsogåtan, säger Anders Wallensten om nya boken till Bonnier Fakta.

Foto: TT, Bonnier Fakta

...

Läs mer:

Wallensten om strategin och statistiken: Kan framstå som känslokallt

Anders Wallensten – så lever läkaren med sin familj

Anders Wallensten: Jag behöver träna för att rensa skallen

Annons