5 saker du kanske inte visste om Tusse Chiza

tusse kille tjej

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Tusse Chiza, 19-åringen från Dalarna, gjorde succé under Melodifestivalens tredje deltävling och gick direkt till final med låten Voices. Nu är Tusse en av de favorittippade artisterna inför Mellofinalen 13 mars 2021.


Här är 5 saker du kanske inte visste om Tusse Chiza:


1. Han gillar att utmana könsnormerna

Tusse Chiza anser inte att man behöver klä sig på ett visst sätt bara för att man är kille eller tjej. Under Melodifestivalen uppträder han i röd kostym och glittriga klackar.

– Jag tycker att inom kläder ska det inte behöva vara så stor skillnad mellan kvinnligt och manligt. Jag gillar när det är ganska korsat över könsnormerna, säger Tusse till Borlänge tidning.

2. Han vann Idol 2019

Tusse Chiza blev vinnaren av Idol 2019 – vilket gjorde honom till den yngsta manliga deltagare som vunnit tävlingen och den första Idolvinnaren född på 2000-talet.


3. Han är född i Kongo-Kinshasa

Tusse föddes 2002 i Kongo-Kinshasa, men flydde sitt hemland vid endast 5 års ålder, på grund av krig. Han kom till Sverige utan sin familj och flyttade efter några år till en familj i en liten by utanför Leksand i Dalarna, där han bor i dag.

mello tusse tjej kille

Oavsett om man är tjej eller kille ska man få klä sig som man vill, menar Tusse Chiza, som gillar kläder som utmanar könsnormerna.

TT

4. Hans riktiga förnamn är Tousin

Artisten är i dag "Tusse" med hela svenska folket och kallas så både privat och som artist. Men han föddes och är folkbokförd som Tousin Chiza.

5. Han fick öva på att gå i högklackat

Inför Melodifestivalen kom Tusse och hans stylist tidigt fram till att det var skor med klackar som gällde på scen. Därför fick Tusse i uppdrag att öva varje dag fram till tävlingen på att gå i skor med klackar.
– Det är svindrygt, men det är ju inget snyggt med klackar på scenen om man inte kan gå i dem, berättar Tusse för Borlänge tidning.

Foto: TT

Redaktionens tips

QUIZ: Vem har haft vilken outfit i Melodifestivalen?

Charlotte Perrelli har klippt av sig håret inför Melodifestivalen

Quiz: Hur mycket kan du om Melodifestivalen?

Dela på: