5 saker du kanske inte visste om Tusse Chiza

tusse kille tjej
Slå på ljud

Tusse Chiza, 19-åringen från Dalarna, gjorde succé under Melodifestivalens tredje deltävling och gick direkt till final med låten Voices. Nu är Tusse en av de favorittippade artisterna inför Mellofinalen 13 mars 2021.


Här är 5 saker du kanske inte visste om Tusse Chiza:


1. Han gillar att utmana könsnormerna

Tusse Chiza anser inte att man behöver klä sig på ett visst sätt bara för att man är kille eller tjej. Under Melodifestivalen uppträder han i röd kostym och glittriga klackar.

– Jag tycker att inom kläder ska det inte behöva vara så stor skillnad mellan kvinnligt och manligt. Jag gillar när det är ganska korsat över könsnormerna, säger Tusse till Borlänge tidning.

Allt om Melodifestivalen 2022 – datumen, artisterna, programledarna

2. Han vann Idol 2019

Tusse Chiza blev vinnaren av Idol 2019 – vilket gjorde honom till den yngsta manliga deltagare som vunnit tävlingen och den första Idolvinnaren född på 2000-talet.


3. Han är född i Kongo-Kinshasa

Tusse föddes 2002 i Kongo-Kinshasa, men flydde sitt hemland vid endast 5 års ålder, på grund av krig. Han kom till Sverige utan sin familj och flyttade efter några år till en familj i en liten by utanför Leksand i Dalarna, där han bor i dag.

mello tusse tjej kille

Oavsett om man är tjej eller kille ska man få klä sig som man vill, menar Tusse Chiza, som gillar kläder som utmanar könsnormerna.

TT

4. Hans riktiga förnamn är Tousin

Artisten är i dag "Tusse" med hela svenska folket och kallas så både privat och som artist. Men han föddes och är folkbokförd som Tousin Chiza.

5. Han fick öva på att gå i högklackat

Inför Melodifestivalen kom Tusse och hans stylist tidigt fram till att det var skor med klackar som gällde på scen. Därför fick Tusse i uppdrag att öva varje dag fram till tävlingen på att gå i skor med klackar.
– Det är svindrygt, men det är ju inget snyggt med klackar på scenen om man inte kan gå i dem, berättar Tusse för Borlänge tidning.

Foto: TT